Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Etappezeges Al-Attiyah, Coma en Kabirov

LA SERENA - Marc Coma (motor), Firdaus Kabirov (truck) en Nasser Al-Attiyah (auto) waren maandag de beste stuurlieden in de negende etappe van de Dakar Rally.
Door ANP

Alleen de verrichting van de Qatarese coureur Al- Attiyah in de beruchte Atacama-woenstijn in Chili had gevolgen voor het klassement.

Hij verkleinde zijn achterstand op de Spaanse lijstaanvoerder Carlos Sainz tot minder dan 10 minuten.

De Spanjaard Coma versloeg de Franse favoriet Cyril Despres na 338 kilometer klassementsproef tussen Copiapo en La Serena 'in de eindsprint'. Het verschil tussen beide KTM-crossers was slechts 4 seconden. De Chileen Francisco Lopez Contardo (Aprilia) finishte op 1.14 als derde.

Beste Nederlander

Beste Nederlander was opnieuw Frans Verhoeven. Hij stalde zijn BMW dik 10 minuten na Coma als elfde in het bivak. Henk Knuiman (KTM) gaf ruim een kwartier toe en eindigde als veertiende.

Hij is wel de hoogst geklasseerde Oranje-rijder in de algemene rangschikking, maar zonder uitzicht op de top tien. Daarin heeft Despres bijna anderhalf uur voorsprong op de Noor Par Anders Ullevalseter en Lopez Contardo.

Al-Attiyah verhoogde de spanning in het autoklassement flink. Hij maakte bijna zes minuten goed op Sainz. Het verschil is nu nog slechts 8.36. Beide concurrenten rijden in een Volkswagen Touareg, vorig jaar ook de geschiktste wagen in het ruige terrein van Argentinië en Chili.

De Villiers

Titelverdediger Giniel de Villiers uit Zuid-Afrika eindigde, eveneens in een VW, als derde vóór onder anderen de Fransman Stéphane Peterhansel, die zondag met zijn 54e ritzege recordhouder in Le Dakar werd.

De Russische truckchauffeur Vladimir Tsjagin bleef op datzelfde aantal staan. Hij moest voor de tweede keer deze editie zijn meerdere erkennen in landgenoot Kabirov. Het verschil was ditmaal zelfs aanzienlijk: 4.41.

De Fransman Joseph Adua, die de Iveco van de familie De Rooy heeft gehuurd, arriveerde als derde. Marcel van Vliet verloor meer dan een uur maar bleef wel derde in de algemene rangschikking.

Aanbevolen artikelen