LUANDA - De tweede dag van het voetbaltoernooi om de Afrika Cup heeft opnieuw twee flinke verrassingen opgeleverd.

Bij rust was het 2-0 door doelpunten van Russell Mwafulirwa en Elvis Kafoteka. Davi Banda scoorde vlak na de hervatting nogmaals.

Het duel werd in bijna serene stilte afgewerkt. In het 11 november-stadion, dat 50.000 toeschouwers kan herbergen, zaten maar een paar honderd belangstellenden.

Wraak

Voor Malawi was het een late wraak. De enige eerdere AC-confrontatie met de Algerijnen, komende zomer ook van de partij op het WK in Zuid-Afrika, eindigde 26 jaar geleden in 0-3.

Doordat het gastland zondag in dezelfde poule opende met een gelijkspel tegen Mali (4-4) is Malawi bovendien al een eind op weg naar de tweede ronde.

De Algerijnse bondscoach Rabah Saadane voerde drie oorzaken aan voor het bittere verlies: de goed georganiseerde opponent, de zinderende middaghitte en blunders van zijn spelers.

Underdog

Zijn collega Kinnah Phiri van Malawi had dit resultaat niet verwacht, maar het kwam volgens hem ook niet uit de lucht vallen.

''De signalen waren er. We kwamen als underdog maar voetbalden goed. Tijdens de voorbereiding speelden we gelijk tegen Egypte en Ghana en wonnen van Mozambique.''

Ivoorkust

Ivoorkust begon teleurstellend begonnen aan het toernooi. De titelkandidaat kwam maandag in Cabinda niet voorbij Burkina Faso en scoorde bovendien niet.

Het duel in groep B eindigde in 0-0. Door het vertrek van Togo bestaat deze poule nog maar uit drie landen.

Het Ivoriaans elftal telde sterren als Didier Drogba, die ernstig tegenviel, Kolo en Yaya Touré en Emmanuel Eboué. Kansen kreeg de ploeg voldoende, maar die waren niet besteed aan vooral Bakari Koné.

Kalou

Ook met oud-Feyenoorder Salomon Kalou, Aruna Dindane en Abdulkader Keita lukte het voorin niet.

FC Twente-speler Cheik Tioté stond in de basis. Hij maakte negen minuten voor tijd plaats voor extra aanvaller Dindane.