NIEUWEGEIN - Bondscoach Johan Lammerts heeft zoals verwacht slechts drie mannen geselecteerd voor de strijd om de wereldtitel bij het veldrijden. Gerben de Knegt, Thijs Al en Thijs van Amerongen komen op 31 januari in Tabor in actie.

Bondscoach Johan Lammerts heeft zoals verwacht slechts drie mannen geselecteerd voor de strijd om de wereldtitel bij het veldrijden. Gerben de Knegt, Thijs Al en Thijs van Amerongen komen op 31 januari in Tabor in actie.

Van Amerongen is zeker van deelname hoewel hij niet aan de selectie-eis heeft voldaan. Wel werd hij een keer zeventiende bij een wereldbekerwedstrijd waar een plaats bij de beste zestien gevraagd was.

Er zijn nog twee wereldbekerwedstrijden (Roubaix, Hoogerheide) waar een andere Nederlandse crosser zich in theorie nog kan plaatsen. Gezien de resultaten tot nu toe deze winter ligt het niet voor de hand dat Lammerts zijn selectie bij de mannen nog uitbreidt.

Verwend

''We hebben betere tijden gekend'', gaf de bondscoach maandag toe. ''We zijn de afgelopen jaren verwend geweest met Lars Boom en daarvoor Richard Groenendaal.''

Boom, die zondag de nationale titel voor de vierde keer op rij veroverde, heeft voor de weg gekozen en houdt het dit jaar voor gezien in het veld, Groenendaal nam een jaar geleden afscheid.

Doorstromen

''We moeten wachten tot Lars besluit om zich weer beschikbaar te stellen en hopen dat er vanuit de beloften en junioren de komende jaren wat jongens doorstromen. Vaak kiezen ze toch voor de weg maar jongens als Tijmen Eising (vorig jaar wereldkampioen junioren) en Lars van der Haar zijn voorlopig echte veldrijders die de weg erbij doen.''

Bij de vrouwen reist Nederland wel met een volledige ploeg af naar Tsjechië: titelverdedigster Marianne Vos, Nederlands kampioene Daphny van den Brand, Sanne van Paassen, Linda van Rijen, Sophie de Boer en Reza Hormes.

Vijfde startbewijs

Zowel bij de beloften als de junioren wordt de ploeg nog aangevuld. In de categorie tot 23 jaar zijn Nederlands kampioen Corné van Kessel, Tijmen Eising, Lars van der Haar en Micki van Empel zeker van deelname.

Om het vijfde startbewijs strijden Ramon Sinkeldam en Mitchell Huenders, de nummers twee en drie van het NK. Hun beste resultaat in Roubaix en Hoogerheide zal de doorslag geven.

Bij de junioren werden David van der Poel, Mike Teunissen, Gert-Jan Bosman en Michiel van der Heijden geselecteerd. Emiel Dolfsma en Danny van Poppel maken ook nog kans op deelname in Tabor.