LOOSDRECHT - Ralf Zwitser heeft maandag de natuurijsklassieker Ronde van Loosdrecht op zijn naam geschreven. 

De marathonschaatser uit Haarlem soleerde op de bevroren Vuntusplas bij Loosdrecht naar de winst. Hij had een minuut voorsprong op een groep van vier achtervolgers, van wie Pieter Jan van Eck de sprint won. Rob Busser arriveerde als derde.

Zwitser is de opvolger van Jan Eise Kromkamp, die in 1996 de voorlaatste editie won van de klassieker. De Ronde van Loosdrecht is de eerste natuurijsklassieker van deze winter.

De 28-jarige Haarlemmer ontsnapte 20 kilometer voor de finish uit de kopgroep, die de wedstrijd over 100 kilometer kleur gaf. De vijf man waren al na 40 kilometer uit het peloton weggeschaatst. Arjen Becker en Martijn van Es completeerden het kwintet.

''Ik zag dat de anderen niet meer fris waren. Ook de samenwerking was niet meer optimaal, daarom koos ik voor een lange solo'', glunderde de 28-jarige Zwitser na de finish.

De werkvoorbereider in de bouw staat bekend als een strijdlustige schaatser, die graag de aanval zoekt. Bovendien kan hij goed uit de voeten op natuurijs. ''De laatste kilometers was puur genieten. Daar doe je het voor, alleen aankomen.'' 

Zielman

Schaatsster Carla Zielman was bij de vrouwen de snelste. De 24-jarige boerendochter uit Steenwijkerwold achterhaalde in de slotronde een kopgroep van zeven en spurtte vervolgens door naar de zege. Mariska Huisman kwam als tweede over de meet, Jolanda Langeland werd derde.

Zielman is de opvolger van Gretha Smit, die in 1996 de voorlaatste Ronde van Loosdrecht op haar naam schreef. Zielman is een specialiste op natuurijs. Vorige winter veroverde ze op de Oostvaardersplassen bij Lelystad de nationale titel op natuurijs.

Slecht ijs

Ruim zestig vrouwen vertrokken om 9.00 uur voor de wedstrijd over 60 kilometer op de Loosdrechtse Plassen. Na een uur schaatsen op slecht ijs was nog maar de helft van het peloton over. Uiteindelijk zouden maar 27 rijdsters de finish halen.

''Het was vreselijk zwaar ijs'', beaamde winnares Zielman, die tot haar eigen verbazing met de zege aan de haal ging.

Ze was twee keer gevallen en moest solo een achterstand op de kopgroep goedmaken. Pas op zeshonderd meter van de eindstreep vond ze de aansluiting en moest ze meteen vol aanzetten voor de spurt.

De mannen zijn om 11.00 uur gestart voor een tocht van 100 kilometer.

Ronde van Loosdrecht