Om beurten verdedigen Feyenoorder Jurryt van de Vooren en Ajacied Menno Pot de eer van hun club in de columntwist ‘De Klassieker’. Jurryt is de enige Nederlander die ooit afstudeerde op Feyenoord. Menno schreef de eerste Nederlandse roman (Vak 127) met fanatieke Ajax-supporters in de hoofdrol.

Beste Menno,

De enige troost bij deze winterstop is dat die niet voor niets is, want met dit weer wordt alles afgelast.

Het grote nadeel is - jij schreef het vorige week ook - dat we niet bespaard blijven van zinloos geleuter over onze clubs. Dankzij internet droogt de informatiestroom over Ajax en Feyenoord nooit op.

Het gaat nergens over, want in de afgelopen weken is er alleen over jouw club al een enorme hoeveelheid onzin verspreid. Babel keert terug naar Amsterdam, Huntelaar keert terug naar Amsterdam en Jol gaat naar Turkije. En dat werd dan gemeld door de zogenaamde serieuze media.

Twitter

Dan heb ik het nog niet eens over Twitter, waar geruchten sneller gaan dan het licht. Dat weet ik, omdat ik er zelf erg druk ben. Ook jij weet er inmiddels hoe het werkt, want je schreef tenslotte vorige week dat je het account van Ajacied Vurnon Anita eens had bekeken. ‘Een ontluisterend kijkje in de psyche van de gemiddelde jonge Ajacied,’ concludeerde je toen somber.

Lekker aan t pro'en

Bij de twitterende Feyenoorders valt het volgens mij nogal mee. Iemand als Jonathan de Guzman heeft inmiddels ruim duizend berichten verstuurd zonder zichzelf of de club in de problemen te helpen.

Wat mij veel meer opvalt, is dat ik de meeste tweets van Feyenoorders niet eens begrijp, terwijl ze toch in het Nederlands zijn geschreven. Jeugdspeler Marlon Oranje schreef vorige week bijvoorbeeld Lekker aan t pro'en jason en ik geven les, 2 vs 2 shit ...

Ik snap er niets van. Jij?

Schatje

Georginio Wijnaldum daarentegen roept met dit bericht van 4 januari juist weer de verkeerde nieuwsgierigheid bij me op: @MsJeanHens niet boos zijn schat je geeft tog om me :$.

Van dit soort mededelingen van Feyenoorders word ik erg nerveus. Het roept veel vragen bij me op, knellende vragen. Het maakt me ongelukkig.

Want wie is die MsJeanHens, Menno? Wat heeft Wijnaldum gedaan waardoor ze boos kan zijn? Gaat dat zijn spel beïnvloeden?

Het zijn allemaal vragen waar de persdienst van Feyenoord me geen zinnig antwoord op kan geven. En dat terwijl MsJeanHens ook een Twitter-vriend is van elftalgenoot Leroy Fer. Hebben we hier daarom te maken met een heuse Twitter-babe, die invloed uitoefent op het humeur van belangrijke Feyenoorders?

Van alleen al die gedachte raak ik serieus in paniek. Weet Mario Been hier wel van? Weet hij soms wie MsJeanHens is? Staat Feyenoord aan de vooravond van een gruwelijke strijd over deze Twitter-babe?

Winterstop

De winterstop is niet goed voor me, merk ik al. Buiten vriest het vijftien graden, maar zelf sta ik te koken. Ik trek me daarom terug uit de nieuwsstroom en ga me op Twitter maar eens op de geschiedenis van Feyenoord storten. Geen geroddel meer, geen gedoe over babes, maar twitteren over vroeger.

En ik begin meteen, Menno. Hier zijn filmbeelden van de opening van De Kuip. En zo ga ik komende week maar eens lekker los. Als ik volgende week een goed humeur heb gooi ik er misschien een weekje met tweets over de Ajax-geschiedenis overheen.

Tot op de Coolsingel!

Jurryt