ST ALBANS - De Engelse internationals zien af van een boycot van de beslissende kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap, zaterdag in en tegen Turkije. "We zijn heel erg blij dat we kunnen melden dat de voltallige ploeg donderdag naar Turkije zal reizen", liet een woordvoerder van de Engelse voetbalfederatie (FA) woensdagavond weten.

Bondscoach Sven-Goran Eriksson deelde in de vreugde. "Ik ben verheugd dat alles is uitgepraat. Nu kunnen we ons voor 100 procent op voetbal concentreren."

Negatief

In een persverklaring lieten de internationals zich niettemin nog steeds negatief uit over de FA. "We voelen ons heel slecht behandeld. De FA heeft niet één speler laten zakken, maar het hele team inclusief de bondscoach."

De spelers van de nationale selectie dreigden met een staking uit woede over de schorsing van mede-international Rio Ferdinand. Hij werd eerder deze week uit de Engelse selectie verwijderd, omdat hij eind vorige maand een dopingcontrole had gemist. Zijn ploeggenoten eisten de rentree van Ferdinand, maar daaraan gaf de FA geen gehoor.

Teamsport

"We hebben diverse gesprekken gevoerd. Alles rond de schorsing van Rio is besproken. We hebben begrip en respect voor de steun die de spelers hem hebben gegeven. Zo hoort het ook bij een teamsport", aldus de zegsman van de FA.

De spelers: "We zijn allemaal trots dat we het shirt van Engeland mogen dragen, maar de laatste dagen zijn niet gemakkelijk voor ons geweest. Onze ploeggenoot heeft weinig tot geen bescherming gekregen van de organisatie die wij vertegenwoordigen."

Gelijkspel

Engeland zou voor het EK-kwalificatietoernooi zijn gediskwalificeerd bij doorgang van de boycot. De Engelsen hebben aan een gelijkspel in Istanboel genoeg om zich rechtstreeks te plaatsen voor het eindtoernooi om de Europese titel komend jaar in Portugal.

"Het is nooit onze bedoeling geweest om de wedstrijd in Istanboel daadwerkelijk te boycotten", aldus de spelers. "Aan iedereen die zich daarover zorgen heeft gemaakt, bieden wij onze excuses aan, vooral aan onze trainer, zijn staf, en onze fans. Wij zullen er zaterdag alles aan doen om Engeland te kwalificeren voor de eindronde van het EK volgend jaar zomer."