KATWIJK - Gehinderd door slagregens en hevige windstoten begonnen veertien internationals woensdag aan de voorbereiding op het laatste en voor de eindstand in groep 3 van de EK-kwalificatie onbelangrijke duel met Moldavië. Na een simpele training op het veld van de Katwijkse amateurclub Quick Boys moest bondscoach Dick Advocaat nogmaals concluderen dat het pittige groepsgesprek aan de vooravond van de duels met Oostenrijk en Tsjechië weinig heeft geholpen.

De discipline is bij sommige van zijn spelers nog steeds ver te zoeken. Zo gaf Advocaat woensdag toe dat modelprof Ruud van Nistelrooij na zijn wissel in het duel met Tsjechië niet alleen zijn woede op een drinkbus had gekoeld. De teleurgestelde spits versleet de bondscoach ook nog voor lafaard. "Ja, dat heeft hij gezegd", aldus Advocaat die Van Nistelrooij inmiddels voor een duel heeft geschorst.

Dronken

Fernando Ricksen scoorde ook na zijn disciplinaire schorsing weinig punten bij Advocaat. De verdediger trapte na afloop van het duel met Wit-Rusland in beschonken toestand niet alleen een hoteldeur in. Hij maakte vorige week via de media ook nog eens duidelijk dat veel van zijn ploeggenoten tevens dronken waren. Aanvoerder Frank de Boer is nog wel van de partij. Hij moet zich echter bij Advocaat verantwoorden, omdat hij na afloop van het duel met Tsjechië voor de camera's vertelde dat zijn vervanger Andre Ooijer in zijn ogen heel anders had moeten spelen.

Dat terwijl Advocaat vorige maand na het groepsgesprek zei dat iedereen weer wist waar hij aan toe was. Hij had zijn spelers de waarheid verteld en de internationals zaten ook weer op een lijn. De lucht was geklaard. Iedereen wist weer wat wel en niet mocht. Kleine conflictjes zouden voortaan binnenskamers worden gehouden. De discipline was weer aangehaald.

Schorsen

"Ik dacht echt dat het goed zat, maar het is in sommige gevallen weer fout gegaan", concludeerde Advocaat. "Wat Ruud heeft gedaan, kan niet. Dat weet hij zelf ook. Ik vind het ook niet kunnen dat Ricksen in de media over ploeggenoten spreekt en met Frank de Boer ga ik ook nog praten. Of ik hem niet had moeten schorsen? Nee, dat vind ik niet. Je moet wel onderscheid maken. De ene zaak is de andere niet."

Na afloop van de eenvoudige training zonder vier spelers van Barcelona (Overmars, Van Bronckhorst, Cocu en Reiziger speelden dinsdagavond nog een bekerduel) kondigde Advocaat aan dat hij nog voor de play-offs op 15 en 19 november met Clarence Seedorf gaat praten. "Nee, ik weet niet of ik hem er volgende maand weer bij haal. Nu nog niet in ieder geval. We spelen altijd met het in mijn ogen beste elftal. Ook tegen Moldavië. Daar zit Seedorf dus nog niet bij."

Centrale middenvelder

De absentie van de middenvelder blijft vreemd. Het onbeduidende duel met Moldavië was een ideale mogelijkheid geweest hem eens als centrale middenvelder te proberen. Zeker omdat Mark van Bommel en Edgar Davids voor het duel zijn geschorst. Daarbij maakte Seedorf afgelopen zondag weer deel uit van de basisformatie van AC Milan, de winnaar van de Champions League. Wesley Sneijder, wel geselecteerd voor de wedstrijd tegen Moldavië, zit bij Ajax vaak op de bank. Op de vraag of hij wel goed genoeg is voor een basisplaats bij Oranje wilde Advocaat niet antwoorden.