CABINDA/LUANDA - De regering van Togo wil niet dat de nationale voetbalploeg aan de Afrika Cup deelneemt. Reden voor die beslissing is de bloedige aanslag op de spelersbus van het team vrijdag aan de grens van Congo en de Angolese enclave Cabinda.

De chauffeur van het voertuig, een assistent-bondscoach en een woordvoerder kwamen om het leven. De doelman van Togo ligt nog op de intensive care van een ziekenhuis in Zuid-Afrika.

''De regering wil dat de voetbalploeg snel naar huis komt'', bevestigt een woordvoerder van de regering.

''Dat is echt de beste beslissing.'' De zegsman reageert op uitspraken van Thomas Dossevi.

Respect

Deze speler van Togo vertelde in de nacht van zaterdag op zondag dat zijn ploeg toch aan de Afrika Cup in Angola wil deelnemen. ''We moeten uit respect voor de doden spelen'', stelde Dossevi.

De regering verklaarde zaterdag al dat Togo niet aan de Afrika Cup zou deelnemen. Het toernooi in Angola begint zondag en duurt drie weken. In de selectie van Togo zitten geen spelers uit de Nederlandse competitie.

Adebeyor

Aanvaller Emmanuel Adebayor van Manchester City is de bekendste voetballer van het West-Afrikaanse land. Togo zou maandag tegen Ghana zijn eerste wedstrijd hebben gespeeld.

Het wereldkampioenschap voetbal wordt komende zomer in Zuid-Afrika afgewerkt. De aanslag op de spelersbus van de voetballers van Togo heeft volgens Danny Jordaan, de chef van het organisatiecomité van het WK, geen gevolgen voor de wereldtitelstrijd.

''Als er een bom valt in Spanje heeft dat ook geen consequenties voor de Olympische Spelen in Londen. Dit is een zaak voor Angola. Niet voor Zuid-Afrika'', zegt hij.

FLEC

Het Front voor de Bevrijding van de Enclave Cabinda (FLEC), dat vrijdag een aanslag pleegde op een spelersbus van voetballers uit Togo, is een rebellenleger dat strijdt voor onafhankelijkheid van de Angolese provincie Cabinda.

Het kleine, zeer olierijke gebied is van Angola gescheiden door de Democratische Republiek Congo en heeft geen directe grens met Angola. De rebellen zien de Angolese regering als bezetter. Afgelopen jaren kwam het meerdere malen tot gevechten tussen de Angolese strijdkrachten en FLEC-opstandelingen.

Oorlog

De Angolese regering beweert dat de oorlog voorbij is, maar sporadische aanvallen op regeringstroepen vinden nog steeds plaats. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft een splintergroepering van de FLEC gezworen de aanvallen op te voeren in aanloop naar de Afrika Cup van dit jaar.

Enkele wedstrijden van het toernooi vinden in Cabinda plaats.