LUANDA - Het voetbalelftal van Togo heeft zich teruggetrokken voor het toernooi om de Afrika Cup. Dat hebben de autoriteiten van Angola, het organiserende land, zaterdag gezegd.

Vrijdag was een aanslag gepleegd op de spelersbus van Togo. Daarbij zijn zeker twee mensen overleden. Volgens onbevestigde berichten zouden er zeker drie doden zijn.

Het toernooi begint zondag en duurt drie weken.

Grote onrust

Volgens spelers van Togo was er aanvankelijk nog de hoop dat de eerste wedstrijd van het evenement enkele dagen zou worden uitgesteld. Daarvan is echter vooralsnog geen sprake. Ook binnen andere selecties heerst grote onrust door de gebeurtenissen. De regeringsleider van Angola heeft wel de veiligheid van alle deelnemers gegarandeerd.

Volgens een lid van de Afrikaanse voetbalfederatie zijn de assistent-coach en de woordvoerder van de selectie van Togo zaterdag aan hun verwondingen overleden. De bus met de groep werd vrijdagavond op de grens van Congo en Angola aangevallen door vrijheidsstrijders, die met mitrailleurs op het voertuig schoten.

Doelman Kodjovi Obilale is inmiddels per vliegtuig naar een ziekenhuis in Zuid-Afrika overgebracht. Hij heeft twee kogels in zijn rug. Zijn toestand werd stabiel genoemd.

Nederlanders

In de selectie van Togo zitten geen spelers uit de Nederlandse competitie. Wel vaardigt de eredivisie zes voetballers af voor het evenement. Er is één Nederlandse coach, Mart Nooij van Mozambique.

Togo zou maandag tegen Ghana zijn eerste wedstrijd hebben gespeeld. In de Ghanese selectie zouden ook stemmen opgaan zich terug te trekken. In de selectie van Ghana bevinden zich onder meer Matthew Amoah (NAC), Ransford Osei (FC Twente) en Eric Addo (Roda JC).