LUANDA - De aanslag op de teambus van Togo heeft twee mensen het leven gekost. Volgens een lid van de Afrikaanse voetbalfederatie zijn de assistent-coach en de woordvoerder van de ploeg zaterdag aan hun verwondingen overleden.

De bus met de selectie van Togo werd vrijdagavond op de grens van Congo en Angola aangevallen door vrijheidsstrijders, die met mitrailleurs op het voertuig schoten. Togo was op weg naar Angola voor het toernooi om de Afrika Cup.

In de eerste berichten uit Angola werd gezegd dat de buschauffeur bij het gewelddadige incident om het leven was gekomen.

Volgens het lid van de voetbalfederatie klopt dat niet. Twee voetballers liepen door de aanslag verwondingen op.

Volgens de BBC heeft Togo besloten om zich terug te trekken van de Afrika Cup, maar dat is nog niet bevestigd.

De organisatie maakte vrijdag kort na de aanslag bekend dat het toernooi in Angola sowieso doorgaat.

Verantwoordelijkheid

''De wereld zal begrijpen dat elk land zijn eigen verantwoordelijkheid heeft'', aldus Danny Jordaan,  chef van het organisatie-comité van het WK.. ''Als er een bom valt in Spanje heeft dat ook geen consequenties voor de Olympische Spelen in Londen. Dit is een zaak voor Angola. Niet voor Zuid-Afrika.''

Volgens Jordaan is de aanslag een ramp voor de organisatoren in Angola. ''Het land heeft veel gedaan om van dit toernooi een succes te maken. Het had een impuls voor de economie en de sociale omstandigheden moeten zijn. Dat alles staat nu onder grote druk.''