BRISBANE - De Belgische tennisster Kim Clijsters heeft haar eerste titel van 2010 alweer binnen. De 26-jarige Vlaamse won zaterdag het WTA-toernooi van Brisbane door in de finale haar landgenote Justine Henin in drie boeiende sets te verslaan: 6-3 4-6 7-6 (6).

De één jaar oudere Henin, voormalig nummer één van de wereld, maakte in Australië haar rentree in het tenniscircuit na een afwezigheid van ruim anderhalf jaar.

''Wat een wedstrijd!'', jubelde Clijsters na haar zege. ''We hebben de lat nu wel heel hoog gelegd voor de rest van het jaar.''

Clijsters schonk het in Brisbane verdiende prijzengeld (ruim 25.000 euro) aan een Australisch kinderziekenhuis waar ze eerder in de week op bezoek was geweest.

Terugkeer

Clijsters keerde vorig jaar terug in het profcircuit. Nog geen maand na haar rentree won ze de US Open, het laatste grandslamtoernooi van het jaar.

De als eerste geplaatste Belgische veroverde in Brisbane de 36e WTA-titel uit haar carrière. Clijsters neemt volgende week rust om daarna bij de Australian Open op jacht te gaan naar haar tweede opeenvolgende grandslamtitel.

Het was zaterdag in Brisbane alsof de tijd had stilgestaan. Clijsters en Henin maakten er op het Australische hardcourt een meeslepende partij van, alsof ze nooit waren weggeweest uit het tenniscircuit.

Psychologisch voordeel

Henin begon met een licht psychologisch voordeel aan de confrontatie met haar landgenote. Van de 22 voorgaande partijen tussen de twee Belgische tennissterren won de Waalse er twaalf.

Clijsters - die tijdelijk afscheid had genomen van het tennis omdat ze moeder werd - nam echter aanvankelijk het initiatief. De nummer achttien van de wereldranglijst brak in de eerste set twee keer de service van Henin en trok de set met 6-3 naar zich toe.

Ook in de tweede set begon Clijsters voortvarend, ze liep zelfs uit naar 4-1. Henin liet daarna echter zien dat ze een van haar sterkste wapens, haar vechtlust, niet heeft verloren. Ze brak Clijsters drie keer en bracht de wedstrijd met 6-4 weer in evenwicht.

In de derde en beslissende set ging de partij alle kanten op. De twee 'comebackqueens' uit België lieten de toeschouwers in Brisbane bij vlagen hoogstaand tennis zien. Henin liep aanvankelijk met drie gewonnen games op rij weg bij Clijsters, maar die kwam terug tot 3-3.

Wedstrijdpunten

Na een nieuwe break kreeg Henin op 5-4 twee wedstrijdpunten, maar die liet ze onbenut. Bij 6-6 moest een tiebreak de beslissing brengen. Op 6-3 kreeg Clijsters drie kansen om de wedstrijd te beslissen, maar ook zij had haar zenuwen niet helemaal onder bedwang. Uiteindelijk besliste de Vlaamse de partij op haar vierde wedstrijdpunt: 8-6.

Henin moest na afloop even wennen toen ze de microfoon onder haar neus kreeg gedrukt. ''Ik was bijna vergeten hoe ik een speech na de wedstrijd moest doen'', lachte de Waalse. ''Ik wil eerst en vooral Kim feliciteren, ze is een buitengewone speelster. Het is fantastisch om terug te zijn. Ik heb veel plezier gehad tijdens het spelen.''