Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Togo wil weg van Afrika Cup'

LUANDA - De meeste spelers uit de nationale voetbalploeg van Togo willen zich terugtrekken uit het toernooi om de Afrika Cup.
Door ANP

De buschauffeur kwam bij het gewelddadige incident om het leven, negen anderen raakten gewond, van wie twee voetballers.

''Veel spelers willen hier weg'', vertelde een aangeslagen Adebayor, de vedette van Togo.

''Ze hebben de dood in de ogen gekeken en willen terug naar hun families. Als aanvoerder van de ploeg kan ik zeggen dat als onze veiligheid niet gegarandeerd kan worden, we wellicht zaterdag alweer teruggaan naar Togo.''

Volgens de spits van Manchester City neemt de selectie in de loop van zaterdag een besluit over deelname aan de Afrika Cup, die zondag begint.

Nachtmerrie

De spelersbus werd vrijdag op de grens van Congo en Angola, in de onrustige streek Cabinda, aangevallen door vrijheidsstrijders van de FLEC-beweging. Zij hadden het gemunt op de militairen die de Togolese voetbalselectie escorteerden.

''Het was alsof we een nachtmerrie beleefden. Ik ben nog steeds in shock'', aldus Adebayor, voormalig speler van Arsenal.

''Iedereen huilde, spelers riepen om hun moeder, sommigen dachten dat het hun laatste woorden zouden zijn omdat ze verwachtten dood te gaan. Ik heb gewonde ploeggenoten het ziekenhuis ingedragen, op dat moment besefte ik pas echt wat er gebeurd was.''

Doorgang

Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, heeft om opheldering gevraagd bij de Afrikaanse voetbalfederatie CAF. Blatter laat op de website van de FIFA weten ''zeer geschokt'' te zijn door de aanslag op de voetballers van Togo.

De CAF liet vrijdagavond al weten dat het toernooi in Angola sowieso doorgaat. De Afrikaanse federatie vroeg zich tevens af waarom Togo heeft gekozen voor busvervoer. ''Onze regels zijn duidelijk, teams reizen bij voorkeur met het vliegtuig'', aldus een woordvoerder van de CAF.

Voorzitter Issa Hayatou van de CAF voert zaterdag in Luanda topoverleg met de Angolese premier Paulo Kassoma. De federatie wil dat het gastland zorgdraagt voor een vlekkeloos en veilig verloop van het toernooi.

Togo moet maandag voor het eerst aantreden, tegen Ghana. Adebayor en zijn ploeggenoten spelen later nog tegen Ivoorkust en Burkina Faso.

Aanbevolen artikelen