Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Despres steviger aan leiding

ANTOFAGASTA - Cyril Despres heeft vrijdag de zevende etappe van de Dakar Rally op zijn naam gebracht en zijn leiding in het motorenklassement nog iets verstevigd.
Door ANP

De Franse KTM-coureur legde de rit tussen Iquique en Antofagasta, met liefst 600 kilometer klassementsproef, een halve minuut sneller af dan zijn Spaanse rivaal Marc Coma (KTM).

Zijn landgenoot David Frétigne (Yamaha) gaf 5 minuten toe.

Henk Knuiman stalde zijn KTM een half uurtje na de winnaar als dertiende in het Chileense Antofagasta, waar de karavaan al eerder bivakkeerde. Na controle van de tijden en straffen schoof hij nog op naar de twaalfde plaats.

Frans Verhoeven (BMW) arriveerde als vijftiende. In het algemeen klassement heeft Despres meer dan een uur voorsprong op Coma. Knuiman is de beste Nederlander, 22e, gevolgd door Hans-Jos Liefhebber.

Al-Attiyah

Bij de autocoureurs verkleinde Nasser Al-Attiyah uit Qatar zijn achterstand op lijstaanvoerder Carlos Sainz tot 11 minuten.

Hij won de langste etappe in zijn Volkswagen Touareg vóór de Fransman Stéphane Peterhansel. Sainz finishte op 4.21 als derde. Zaterdag kunnen de deelnemers in alle rust sleutelen aan hun voertuigen.

Tsjagin

De Russische truckchauffeur Vladimir Tsjagin hoeft zijn Kamaz op de terugweg naar Argentinië alleen nog heel te houden.

Hij boekte vrijdag zijn zesde dagzege. Eén keer was landgenoot Firdaus Kabirov sneller, welgeteld 19 seconden.

Zijn enig overgebleven rivaal verspeelde vrijdag 25 minuten en moet in de tweede helft van de rally nu al meer dan een uur goedmaken.

Van Vliet

Marcel van Vliet (Ginaf) handhaafde zich als derde in de algemene rangschikking. Hij finishte als vierde, net vóór Wuf van Ginkel, eveneens in een GInaf-truck. De achterstand op Tsjagin groeide tot 5 uur 47.

In de strijd met de Tsjech Martin Macek (Liaz) om de laatste podiumplek naast de Russische favorieten heeft Van Vliet een voordelige marge van ruim vijf kwartier.

Aanbevolen artikelen