HAMAR - Sven Kramer neemt het zaterdag bij het Europees kampioenschap allround op de 5 kilometer in de voorlaatste rit op tegen de Fransman Alexis Contin.

Dat is vrijdag in Hamar door loting bepaald. Kramer hoopt in de Noorse plaats zijn vierde achtereenvolgende Europese titel te winnen.

Havard Bokko uit Noorwegen, de belangrijkste concurrent voor Kramer, is één rit eerder ingedeeld. Hij treft de Nederlander Jan Blokhuijsen.

De Rus Ivan Skobrev sluit de 5 kilometer af tegen Haralds Silovs uit Letland. Wouter Olde Heuvel neemt het in de tiende rit op tegen debutant Renz Rotteveel.

Eerder rijden de mannen de 500 meter. Kramer komt daarin in de zestiende en laatste rit uit tegen de Zweed Joel Eriksson.

Wüst

Bij de vrouwen, waar titelverdedigster Claudia Pechstein wegens schorsing ontbreekt, schaatsen de Nederlandse vrouwen Ireen Wüst en Diane Valkenburg zaterdag tegen elkaar in de elfde rit op de 3000 meter.

Wüst sluit de 500 meter, die voor de 3 kilometer afgewerkt wordt, af tegen Daniela Anschütz-Thoms uit Duitsland. Voor Nederland nemen verder Paulien van Deutekom en Jorien Voorhuis deel.