HAMAR - De kans dat Ronald Mulder mee mag doen aan de Olympische Spelen lijkt toegenomen.

De internationale schaatsunie (ISU) heeft de KNSB duidelijk gemaakt dat Nederland naar de Olympische Spelen geen schaatser mag sturen die alleen uitkomt op de ploegachtervolging. Dat zei ISU-bestuurslid Jan Dijkema vrijdag.

De KNSB wil de twee resterende plekken in de achtervolgingsploeg, die tot nu toe bestaat uit Sven Kramer, Simon Kuipers en Mark Tuitert, invullen met specialisten op de 5 kilometer. Een van die plaatsen gaat naar de winnaar van het tweede kwalificatietoernooi op de 5000 meter, eind januari in Thialf.

Het vijfde lid van de equipe wil de KNSB aanwijzen. Dat zou ten koste gaan van Mulder, die bij het olympisch kwalificatietoernooi als derde eindigde op de 500 meter.

Duidelijkheid

De schaatsbond legt zich er niet bij neer en wil op een aantal punten meer duidelijkheid van de ISU, in de hoop toch nog een 'ontsnappingsroute' te vinden. Zo wijst Arie Koops, directeur Sport van de KNSB, op enkele uitzonderlijke situaties.

Zweden bijvoorbeeld heeft zich met slechts drie schaatsers voor de Spelen gekwalificeerd. Als een van die rijders ziek is wanneer hij zijn individuele afstand moet rijden, zou Zweden daardoor direct niet mee kunnen doen aan de achtervolging.

Voorbeeld

Ook noemde Koops het voorbeeld van een schaatser die zich alleen heeft geplaatst voor de 5 km maar ziek is wanneer die afstand verreden wordt.

Dat zou voor die rijder direct betekenen dat hij de ploegachtervolging, die pas anderhalve week later op het programma staat, ook kan vergeten.

Amerika

Amerika zit in dezelfde situatie. Dat land heeft Jonathan Kuck voor alleen de ploegachtervolging ingeschreven.

Nederland heeft inmiddels contact opgenomen met de Amerikanen om de krachten te bundelen. Mocht de ISU voet bij stuk houden, dan schrijft de KNSB Ronald Mulder in voor de Spelen.