AMSTERDAM - Een aantal sponsors uit Noorwegen wil de krachten bundelen en een schaatsploeg naar Nederlands model opzetten. Het speciaal opgerichte bedrijf, H & H Speed Skating AS, bekostigt sinds afgelopen maand al het salaris van Peter Mueller.

De Amerikaan werkt als privé-coach van Havard Bokko, na te zijn ontslagen door de Noorse schaatsbond wegens seksueel getinte uitlatingen aan het adres van Maren Haugli.

De Noren zijn ambitieus en azen op een stunt. Rolf Hauge, een van de sponsors, vertelt in De Volkskrant dat Mueller de beoogde coach is van een team aangevoerd door Sven Kramer.

“Niets is onmogelijk. Ik doe de contacten niet. Maar ik heb redenen aan te nemen dat er een mogelijkheid is om Kramer te contracteren. Anders zei ik dat niet.”

Transfer

Hauge meldt dat Kramer graag met Mueller zou werken en dat hij een jaar na de Olympische Winterspelen al op een transfer zou kunnen aansturen. De 23-jarige Fries heeft een contract met TVM tot 2012. Komend weekeinde treden Bokko en Kramer in het strijdperk op het EK allround in Hamar.