AMSTERDAM - De Europese voetbalbond UEFA heeft geen concrete aanwijzingen gevonden van omkoping in de Jupiler League. Dat maakte de KNVB vrijdag bekend.

De UEFA heeft een aantal wedstrijden onderzocht, maar vond daarin onvoldoende aanleiding voor harde verdenkingen.

De KNVB heeft zich de afgelopen maanden verdiept in de geruchten over gok- en omkopingspraktijken in het Nederlandse betaald voetbal. De bond sprak onder meer met onderzoeksjournalist Declan Hill en UEFA-expert Karl Dhont.

''Op basis van deze gesprekken en op basis van de uitkomsten van een grootschalig onderzoek van de UEFA neemt de KNVB de geruchten serieus'', stelde de bond vrijdag in een verklaring.

Verdacht

Directeur betaald voetbal Henk Kesler liet eind november weten dat twee duels in de Jupiler League als verdacht zijn aangemerkt.

''De eerste resultaten van de scan die de UEFA heeft gedaan op door de KNVB aangeleverde wedstrijdformulieren lieten hier en daar wat verdachte bewegingen zien, maar vormen onvoldoende aanleiding voor harde verdenkingen.''

De zaak kwam aan het rollen nadat het openbaar ministerie van het Duitse Bochum in november had geopenbaard dat zo'n tweehonderd duels in Europa onder verdenking staan van fraude en gokpraktijken.

Arrestaties

Nederland behoorde niet tot de verdachte voetbalcompetities. In diverse landen werden arrestaties verricht en spelers geschorst.

De UEFA mag dan geen concrete bewijzen hebben gevonden voor omkoping in Nederland, toch wil de KNVB zich verder verdiepen in de affaire. De bond voerde donderdag informeel overleg met afgevaardigden van politie en justitie om de samenwerking bij de bestrijding van illegale praktijken in het voetbal te intensiveren.

De bond gaat ook contact zoeken bij de Duitse voetbalbond DFB en de Duitse autoriteiten, die nauw hebben samengewerkt bij het onderzoek naar de gok- en omkopingspraktijken in dat land.

Waarschuwingssysteem

Daarnaast heeft de KNVB een vervolgafspraak met de UEFA staan om meer inzicht te krijgen in het monitorings- en waarschuwingssysteem van de Europese bond.

''Het zou naïef zijn om te denken dat praktijken die in Duitsland, België en Zwitserland kunnen plaatsvinden nooit in Nederland zouden kunnen gebeuren'', aldus een woordvoerster van de bond.

''Daarom willen we ons goed in de materie verdiepen. Tegelijkertijd moeten we ook niet denken dat we binnen een maand alle feiten boven tafel krijgen. De KNVB neemt de zaak serieus, maar van belang is eventuele stappen niet te overhaasten.''