Zondag gaat de Afrika Cup van start. Deze editie wordt in Angola gespeeld. Het land is daar erg trots op. Vier splinternieuwe stadions vormen het decor. De lokale bevolking en supporters van andere landen zullen voor een geweldige sfeer zorgen. Er zal veel muziek gemaakt worden op de tribunes en, gelukkig, andere dan van de Teletoeters.

Alle toppers doen mee, het is hun feestje. De meeste deelnemende landen figureren.

De Afrika Cup kent weinig verrassingen en ook nu zal een favoriet met de eer gaan strijken.

De vedettes

Ze zijn er allemaal. Didier Drogba, Samuel Eto’o, Michael Essien en al die anderen. Wat de Europese topclubs ook willen, aan de Afrika Cup wil en moet iedere voetballer van het continent deelnemen. Zij vinden het erg prettig onder elkaar te zijn.

Niet dat gestreste gedoe van de Europeanen, maar lekker relaxt in trainingskamp en naar de wedstrijd toe. Muziekje erbij, beetje dansen. Ze zijn trots op hun roots en willen landgenoten gelukkig maken met een goeie prestatie. Hier telt een vette bankrekening even niet.

De clubs hebben natuurlijk wel enig recht te klagen, zij betalen de salarissen. Maar je weet het van tevoren als je een Afrikaanse voetballer contracteert. Dan moet je achteraf niet zeuren en een speler onder druk gaan zetten.

De trainers wijzen op het clubbelang en het risico dat een goed draaiend elftal niet snel wordt veranderd en de betreffende speler derhalve buiten de basis kan vallen.

Dat het ook anders kan bewees Ancelotti. Michael Essien is al een poosje geblesseerd, maar de Chelsea-manager liet Ghanese journalisten weten dat de medische staf keihard werkt om hem op tijd klaar te krijgen en dat hij er alle vertrouwen in heeft dat het gaat lukken.

Rigobert Song

Kameroen doet mee en is een opponent van Oranje op het komende WK. Rigobert Song
begint aan zijn achtste Afrika Cup. Een record. De verdediger debuteerde reeds op 17-jarige leeftijd in de nationale ploeg.

Kort daarna was het WK ’94 in Amerika en Song baarde opzien door als jongste speler ooit een rode kaart te krijgen in het groepsduel met Brazilië. Vier jaar later in Frankrijk kreeg hij weer rood. Daarmee is hij één van de twee spelers die dat lukte. De andere is Zinedine Zidane, hij is dus in goed gezelschap.

Rigobert is inmiddels 33 jaar. Hij versleet 8 clubs in vijf verschillende landen. De globetrotter staat momenteel onder contract bij het Turkse Trabzonspor. Zijn neefje Alexandre maakt dit seizoen furore bij Arsenal, als verdedigende middenvelder. Hij zit eveneens in de selectie.

En natuurlijk Samuel Eto’o. Toch denk ik dat Kameroen gewoon te weinig klasse heeft om de titel binnen te halen. Hetzelfde geldt voor Nigeria. John Obi Mikel is jong en succesvol en het is leuk Nwankwo Kanu weer te zien spelen, maar de sleet zit op Kanu en het grootste gedeelte van het team.

De favorieten

Egypte heeft op het toernooi dezelfde reputatie als Duitsland in Europa: indien ze erbij zijn, dien je rekening met ze te houden. Ze zijn er altijd bij en een kandidaat voor de overwinning.
Lastpostje Mido viel op het laatste moment af, Hossam Ghaly en sterspeler Mohamed Zidan zijn wel van de partij.

Ghana heeft magere jaren achter de rug. Onder aanvoering van Essien (27) krabbelt het land weer op met een mix van routine en talent. Twente-speler Ransfrod Osei (19) zit bij de selectie, alsmede twee zoons van de legendarische Abedi Pele: Dede Ayew (20) en Rahim Ayew (21). Hij heeft er nog twee dus dat kan gezellig worden.

Mijn favoriet is Ivoorkust. Een gelouterd elftal. Kolo Touré, Yaya Touré en Drogba in de as, spelers die, zeker qua leeftijd, op hun top zijn. Ivoorkust moet wel, want toen het land in 2000 in de voorronde werd uitgeschakeld werden de spelers dagenlang gevangen gehouden op een militair vliegveld.

Daar staat tegenover dat als de prestaties goed zijn er met een praalwagen door Abidjan wordt gereden. Afrikaans voetbal is niet beter of slechter dan elders op de wereld. Wel anders, want er spelen zaken mee die wij niet kennen.

De favorieten krijgen concurrentie van Benin. Daar is op 10 januari Nationale Voodoo-dag en alle participanten hebben beloofd het land aan de titel te helpen. Ik ben benieuwd.