BRISBANE - Het tennistoernooi van Brisbane krijgt de finale waar de organisatie vooraf van droomde. De Belgische sterren Justine Henin en Kim Clijsters - die beiden bezig zijn aan hun tweede tenniscarrière - bereikten vrijdag de eindstrijd.

Henin versloeg Ana Ivanovic uit Servië in twee sets (6-3 6-2), Clijsters had weinig moeite met de Duitse Andrea Petkovic (6-4 6-2).

Henin (27) maakte in Brisbane haar rentree in het tenniscircuit nadat ze ruim anderhalf jaar rust had genomen. Ze volgde daarmee het voorbeeld van Clijsters, die vorig jaar augustus een sensationele comeback had gemaakt.

De 26-jarige Vlaamse won met een wildcard de US Open. De twee sterren van het Belgische vrouwentennis kwamen elkaar in hun 'eerste' tennisleven onder meer tegen in de finales van Roland Garros (2003) en de Australian Open (2004). Beide keren won Henin.

Positieve balans

In totaal stonden Henin en Clijsters 22 keer tegenover elkaar in het WTA-circuit. Henin heeft met 12 zeges een positieve balans tegen haar één jaar jongere rivale. De laatste keer dat de Belgische tennissters elkaar bestreden, was vier jaar jaar geleden in de halve finales van Wimbledon. Henin won die partij in twee sets.

''Het is altijd speciaal om tegen Kim te spelen'', zei Henin naar haar zege op Ivanovic. ''Het zal een leuke wedstrijd worden, maar ook een zware uitdaging.'' De voormalige nummer één van de wereld werkte tegen de Servische haar vierde partij in vijf dagen tijd af.

''Ik wist niet wat ik moest verwachten na een week vol 'ups en downs'. Dit is mijn eerste toernooi in achttien maanden tijd, het is spannend om dan meteen in de finale te staan. Dit geeft een fijn gevoel, maar natuurlijk had ik dit niet verwacht.''

Niets veranderd

Clijsters stelde vast dat er eigenlijk niets veranderd is. ''Back to the old days'', lachte de Belgische. ''Ik denk niet dat iemand op de wereld had gedacht opnieuw een finale tussen ons tweeën te kunnen zien. We zijn samen opgegroeid, deelden de kleedkamer en hebben samen een historie. Ik weet dat sommige mensen graag horen dat we problemen hebben met elkaar, maar dat is niet het geval. We hebben heel veel respect voor elkaar.''