UTRECHT - De politierechter in Utrecht heeft donderdag trainer Frans Adelaar van voetbalclub Sparta veroordeeld tot een boete van 1000 euro waarvan de helft voorwaardelijk wegens mishandeling en bedreiging.

De straf was gelijk aan de eis van de aanklager.

De 49-jarige Adelaar ontplofte toen zijn dochter tweeënhalf jaar geleden ruzie kreeg met haar bazin in het Griekse restaurant in Nieuwegein waar Adelaar vaste klant was.

Volgens de rechter is Adelaar destijds veel te ver gegaan. Hij heeft de vrouwen bedreigd, geslagen en getrapt, oordeelde de rechter.

Keel

De bazin van het restaurant vertelde dat ze bij de keel was gegrepen en in de maag was getrapt door Adelaar die al vijftien jaar lang elke week in het restaurant at. Haar echtgenoot bevestigde dat. Hij vertelde dat hij Adelaar bij zijn vrouw had weggetrokken.

De trainer van Sparta gaf dat ook toe. Hij vertelde in een eerder verhoor dat hij de vrouw misschien per ongeluk had getrapt toen hij naar achteren weggleed. Zijn raadsman Jan Kabalt herhaalde dat op de zitting waar Adelaar verstek liet gaan.

Politierechter Jaap Krol was het daar niet mee eens. ''Trappen geef je niet per ongeluk'', oordeelde de rechter. ''Zeker deze verdachte die al zijn leven lang tegen een bal trapt, zou dat moeten weten'', besloot hij.