ANTOFAGASTA - Carlos Sainz heeft zich in de vijfde etappe van de Dakar Rally bovenaan het autoklassement genesteld.

Deze pakte in de rit over 483 kilometer van Copiapo naar Antofagasta, door de beruchte Chileense Atacama-woestijn, zijn eerste dagprijs in Le Dakar.

Sainz' Arabische ploeggenoot Nasser Al-Attiyah (Qatar) finishte als derde en is in de algemene rangschikking nu tweede met een achterstand van 4 minuten en 37 seconden.

De Madrileen, tweevoudig wereldkampioen, profiteerde van de pech van Stéphane Peterhansel, de klassementsaanvoeder na vier etappes.

De Fransman verspeelde door mechanische problemen aan zijn BMW X3 veel tijd. Hij stond onderweg 50 minuten stil voordat hulp kwam opdagen. De uiteindelijke 'schade' was meer dan twee uur.

Van Deijne

Tonnie van Deijne was met navigator Wouter Rosegaar opnieuw de beste Nederlander. Hij parkeerde zijn Mitsubishi als 21e in het bivak, minder dan vijf kwartier na de winnaar.

Eric van Loon en Eric Verhoef doorstonden de beproeving in Chili eveneens goed, 29e. Hun doel is in de top 25 te eindigen. Woensdag bleven ze de Franse favoriet Peterhansel net voor.

Bij de motorrijders won de Chileen Francesco Lopez..Hij arriveerde anderhalve minuut eerder dan Cyril Despres. Deze Fransman bleef wel leider. Zijn landgenoot en voornaamste concurrent David Casteu viel uit.

De 35-jarige nummer twee van het klassement ging hard onderuit met zijn Sherco en brak een been. De Spaanse kanshebber Marc Coma kreeg panne onderweg en verloor bijna drie kwartier. Frans Verhoeven deed het met de dertiende plaats op ruim een half uur van de winnaar opnieuw goed.

Truckers

Bij de truckers leed tsaar Vladimir Tsjagin zijn eerste nederlaag. De Rus moest zijn landgenoot en enige concurrent Firdaus Kabirov, eveneens aan het stuur van een Kamaz, voor zich dulden. Het verschil was welgeteld negentien seconden.

De Fransman Joseph Adua, die met de Pool Derek Rodewald en de Sp[anjaard Moi Torrallardona het Team De Rooy 2010 vormt, ging in de in Brabant gehuurde Iveco verrassend als derde over de streep.

Marcel van Vliet was de beste Nederlander, vijfde. In het klassement schoof hij op naar de derde plaats achter de ongenaakbare Russen.