ALKMAAR - AZ verwacht half januari duidelijkheid te hebben over de toekomst van de club. Directie en bestuur van de landskampioen voeren al enige tijd gesprekken met de curatoren van DSB Beheer - het failliete moederbedrijf van Dirk Scheringa's imperium - over de verkoop van de AZ-aandelen.

De curatoren zijn op zoek naar een nieuwe eigenaar van de aandelen, die in bezit waren van de afgetreden voorzitter Scheringa.

''Zij hebben het beste met AZ voor'', beweerde directeur voetbalzaken Marcel Brands woensdag op de nieuwjaarsreceptie van de voetbalclub.

Bestuurslid René Neelissen, directeur algemene zaken Toon Gerbrands en Brands zijn al ruim twee maanden in gesprek met de curatoren. ''Die constructieve gesprekken vergaren tijd, dus voor de buitenwereld lijkt het nu al weer een tijdje rustig omdat we in een soort vacuüm zitten.

Toekomst

We verwachten wat dat betreft dat rond 15 januari een knoop kan worden doorgehakt met het oog op de toekomst'', aldus Brands op de website van AZ.

Een van de opties is dat AZ de aandelen zelf opkoopt en verandert in een stichting. De aandelen kunnen ook in handen vallen van een externe koper. ''Maar we hebben hier geen oliesjeiks gezien'', zei Brands woensdag met een kwinkslag naar de geruchten over rijke Russen of Arabieren die AZ zouden willen opkopen.

''Na de periodes met de eigenaren Molenaar en Scheringa moeten we nu gaan bouwen op een breder draagvlak. Dat wil zeggen: de mensen uit de regio, zoals de supporters, het bedrijfsleven en de overheid.''

Aansluiting

Door het faillissement van DSB verloor AZ in Scheringa de man die altijd bereid was om financieel bij te springen. De Alkmaarders lijken mede daardoor na de verrassende landstitel van afgelopen seizoen de aansluiting met de topclubs alweer te verliezen.

''We moeten ons niet spiegelen aan clubs als Ajax en PSV'', beaamde Brands. ''Maar wel aan FC Twente, sc Heerenveen en FC Groningen. Daarbij houden we de ambitie om bij de top-vijf van de eredivisie te eindigen in stand.''

Zodra duidelijk is wie eigenaar van de aandelen wordt, kan AZ ook in gesprek gaan met een potentiële nieuwe hoofdsponsor. Kort na het omvallen van de DSB Bank meldden zich al een aantal geïntereseerde partijen bij de clubleiding, maar AZ wilde eerst met de curatoren de 'aandelen-kwestie' afhandelen.

Hoofdtrainer

De Alkmaarders moeten ook nog op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer voor volgend seizoen. Dick Advocaat neemt tot het einde van de competitie op interim-basis de taken over van de ontslagen Ronald Koeman.

Co Adriaanse heeft al aangegeven open te staan voor een terugkeer naar Alkmaar. Waarschijnlijk opent Brands de onderhandelingen als de toekomst van de club duidelijk is.