HEERENVEEN - Schaatser Ronald Mulder legt zich er niet bij neer als hij in februari niet mee mag doen aan de Olympische Spelen.

De sprinter van APPM, die eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi als derde eindigde op de 500 meter, heeft sportadvocaat Wil van Megen in de arm genomen.

Mocht de schaatsbond Mulder definitief thuislaten, dan onderwerpt de schaatser die beslissing vermoedelijk aan een rechterlijke toets. ''Dat ligt in de lijn, het is dan nog de enige optie'', aldus Van Megen.

Onzekerheid

Mulder verkeert in onzekerheid. De KNSB ziet bij Spelen grote kansen op succes bij de ploegachtervolging en wil daarom twee vijf kilometer-specialisten aan de ploeg toevoegen, met sprinter Mulder (die als tiende en laatste Nederlander is gekwalificeerd) als belangrijk slachtoffer.

Op de 5000 meter hebben Sven Kramer en Bob de Jong zich geplaatst. De Jong maakt echter geen deel uit van de achtervolgingsploeg.

Derde startbewijs

Het derde startbewijs wordt eind januari vergeven, tijdens het olympisch kwalificatietoernooi II. De winnaar van die wedstrijd wordt ook toegevoegd aan de achtervolgingsploeg. Het vijfde lid van de equipe wordt aangewezen door de KNSB.

Bondscoach Wopke de Vegt zal in elk geval Carl Verheijen naar de Canadese stad willen meenemen. Andere kanshebbers zijn Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel.

ISU

De KNSB is in afwachting van antwoord van de internationale schaatsfederatie ISU, die nog steeds niet duidelijk heeft kunnen maken of Nederland een schaatser mag afvaardigen die alleen op de achtervolging meedoet.

Kan de Oranje-equipe niet zomaar een vijfde lid van de achtervolgingsploeg toevoegen, dan mag Mulder toch starten.

Volgens sportadvocaat Van Megen is het niet mogelijk dat de KNSB een rijder voor alleen de achtervolging meeneemt.

''Dat is mijn conclusie na het doornemen van de ISU-reglementen. De achtervolgingsploeg moet worden samengesteld uit rijders die tijdens de Spelen ook op een individuele afstand in actie komen. En als het zo duidelijk lag als de KNSB eerst stelde, dan hadden we nu al wel uitsluitsel gekregen.''

500 meter

De KNSB zou ervoor kunnen kiezen de vijfde man voor de achtervolgingsploeg, een vijf kilometerrijder dus, bij de Spelen aan de 500 meter deel te laten nemen.

De grens voor deelname aan die afstand ligt echter op 36,00 seconden. Geen van die vijf kilometerrijders komt normaal gesproken aan die tijd, al kan Olde Heuvel komend weekeinde bij het Europees kampioenschap allround een poging wagen.

''Maar je kunt wel honderd dingen verzinnen'', zegt Yuri Solinger, teammanager van APPM. ''Het uitgangspunt moet zijn dat de beste tien Nederlandse rijders naar de Spelen gaan. En Ronald hoort daarbij.''