CHENNAI - Tennisser Thiemo de Bakker heeft de kwartfinales bereikt van het ATP-toernooi van Chennai. Dat deed de Nederlander ten koste van landgenoot Robin Haase. De Bakker won in twee sets: 6-3 6-4.

De Bakker treft in de volgende ronde de Serviër Janko Tipsarevic, die geen problemen kende met de Indiër Somdev Dewarman: 6-2 6-1.

Het bereiken van de laatste acht op een toernooi uit de ATP Tour betekende een primeur voor De Bakker. Vijf keer eerder strandde hij in de tweede ronde: drie keer in Amersfoort (2006, 2007, 2008), vorig jaar in München en Rosmalen.

In het najaar begon zijn opmars op de wereldranglijst via vier zeges in challengertoernooien. De Bakker staat nu 96e maar zal door zijn overwinningen in Chennai verder stijgen.

Coach Dennis Schenk wist in ieder geval woensdag dat hij niet kon verliezen. Schenk heeft sinds november zowel Haase als De Bakker onder zijn hoede.

''Ze gingen er zelf ook goed mee om. Ze hebben samen ingespeeld, daarna heb ik met ieder van hen afzonderlijk een kwartiertje op de baan gestaan'', vertelde Schenk die een goede eerste set van beiden gevolgd zag worden door een mindere tweede.

''Robin nam daarin met 2-0 de leiding, maar werd voorzichtig en verloor zijn opslag. Dat overkwam Thiemo bij een 4-3-voorsprong. Ook eigenlijk weer omdat hij te angstig ging spelen. Probleem is ook dat ze elkaar zo goed kennen. Je kunt ook te veel informatie over je tegenstander hebben.''

Eerste kwartfinale

De Bakker won de partij uiteindelijk en mag zich opmaken voor zijn eerste kwartfinale op het hoogste niveau. Haase blijft in Chennai om te trainen. ''Het is te kort dag om nog naar Sydney te reizen en daar kwalificaties te spelen'', aldus Schenk die zeer tevreden is over de fysieke staat van de Hagenaar die terugkeerde na langdurig blessureleed.

Chennai was het eerste toenooi waarin Haase gebruik maakte van zijn beschermde status. De ATP biedt hem de mogelijkheid binnen negen maanden acht toernooien te spelen zonder de vereiste status. In de Australian Open is hij daarom verzekerd van een plaats in het hoofdtoernooi, net als De Bakker.