PARIJS - Een Parijse rechtbank heeft de levenslange schorsing uit de Formule 1 van Flavio Briatore teniet gedaan.

''De bewijslast is te dun en de getuigen waren anoniem'', oordeelde dinsdag de rechter.

De Italiaan kreeg eerder dit jaar deze straf opgelegd van de internationale automobielfederatie FIA omdat hij als teambaas van Renault sportief bedrog zou hebben gepleegd in 2008.

Briatore zou bij de Grote Prijs van Singapore autocoureur Nelsinho Piquet opdracht hebben gegeven opzettelijk te crashen, zodat kopman Fernando Alonso de wedstrijd kon winnen.

Zware straf

'Crashgate' leidde tot het directe ontslag van Briatore bij Renault en een zware straf van de FIA. De teambaas ging in beroep bij de Franse rechter. Hij vond de straf belachelijk zwaar en beweerde dat persoonlijke wraak van toenmalig FIA-voorzitter Max Mosley de strafmaat had bepaald. Briatore eiste ook een schadevergoeding van 1 miljoen euro.

Bespottelijk

Zo veel geld krijgt de flamboyante en steenrijke Italiaanse playboy niet. De rechtbank in Parijs hield de schadevergoeding op 15.000 euro. De rechter was het wel eens met de kritiek van Briatore, die het bespottelijk vond dat zijn advocaten de getuigen niet mochten ondervragen.

Crashgate kwam naar buiten door de Braziliaan Piquet. De zoon van voormalig wereldkampioen Nelson klapte uit de school nadat hij halverwege het seizoen door Renault aan de kant was gezet.