MELBOURNE - Marat Safin heeft voor het eerst in zijn loopbaan de finale van de Australian Open bereikt. De Russische tennisser was in de halve eindstrijd met 6-7 7-6 3-6 6-0 6-2 te sterk voor de Duitser Tommy Haas.

Safin treft in de finale de Zweed Thomas Johansson die de Tsjech Jiri Novak in vijf sets uitschakelde. De Rus, die over twee dagen jaar wordt, won in 2000 zijn eerste grandslamtitel op de US Open.

De partij tussen Safin en Haas moest wegens de regen aan het begin van de vierde set worden onderbroken. Toen het dak van de Rod Laver Arena dicht was, konden de tennissers de wedstrijd hervatten. De pauze pakte slecht uit voor Haas. De nummer één van Duitsland leek de partij onder controle te hebben, maar stapelde plotseling fout op fout. De inwoner van Florida wist nog maar twee van de dertien games te winnen en zag zijn eerste finale op een Grand Slam aan zich voorbij gaan.

Regen

"Ik dank God dat het ging regenen", aldus een opgeluchtte Safin. "Ik had geen kans gehad als het droog was gebleven. Na de pauze heb ik mijn spel volledig veranderd. Ik ging beter serveren, deed eigenlijk alles beter. Op het einde speelde ik toch nog perfect."

Haas had met een plaats in de eindstrijd in de voetsporen kunnen treden van Michael Stich. Hij was in 1996 op Roland Garros de laatste Duitser die om de toernooizege mocht spelen. Haas had na de succesvolle jaren van Stich, Boris Becker en Steffi Graf definitief de nieuwe held van het Duitse tennis kunnen worden.

Fitte Haas

Hoewel Safin zich in de halve finale tegen de geblesseerde Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira nauwelijks hoefde in te spannen, maakte Haas de meest fitte en geconcentreerde indruk. De hoogst geplaatste speler op de uitgedunne ranking had bewondering geoogst met zijn vijfsetters tegen de Zwitser Roger Federer en de Chileen Marcelo Rios. Na zijn beste jaar in 2001, waarin hij vier titels won, maakt hij in Melbourne onder leiding van zijn coach David Ayme een volwassen indruk.

Safin speelde in de vierde ronde een sterke partij tegen de Amerikaan Pete Sampras, die hij in 2000 in de finale van de US Open ook al versloeg. Hij wist dat niveau tegen Haas zeker in de eerste twee sets niet te halen. De onberekenbare Rus liep mopperend over de baan en irriteerde zich aan zijn eigen spel. Nadat zijn opslag opnieuw was gebroken, vroeg hij een blessurebehandeling aan. Na deze pauze leek hij zich te herpakken en nam Haas zijn service af.

Ditmaal won hij de tiebreak. Haas voerde in het derde bedrijf het tempo op. Hij liet zijn opponent net zo lang over de baan lopen tot hij in de fout ging. De regendruppels in de Rod Laver Arena kwamen als geroepen voor Safin. Voor Haas voelde het als een koude douche. Het verblijf in de kleedkamer had de Duitser geen goed gedaan.

Ritme weg

Hij was volledig uit zijn ritme en moest de vierde set met 6-0 inleveren. In het beslissende bedrijf kreeg hij bij een stand van -1 nog wel een breekpunt, na een voetfout van Safin. De boze Rus, die zich in deze set ook nog aan zijn vinger liet behandelen, wist de game echter toch te pakken. Na een break op de opslag van Haas, was het verzet van zijn 23-jarige opponent definitief gebroken.

"Aan het einde wilde mijn benen niet meer", baalde de Duitser, die overweegt de eerste Daviscupwedstrijd tegen Kroatië te laten schieten. "De pauze was niet in mijn voordeel. Ik had het gevoel dat we opnieuw moesten beginnen. Hij was helemaal los. Ik was mijn goede spel kwijt, alles was anders."