AMSTERDAM - Nu Erben Wennemars plaatsing voor de Olympische Spelen is misgelopen, heeft hij besloten al volgende week zijn schaatsloopbaan te beëindigen. Het NK korte baan op natuurijs is maandag 11 januari zijn laatste wedstrijd.

Het NK wordt verreden in Wennemars' woonplaats Dalfsen, op de ijsbaan waar hij ooit zijn eerste slagen maakte.

De sprinter had afscheid willen nemen na de Spelen die in februari in Vancouver op de rol staan, maar miste het evenement op 0,01 seconde.

''Het blijkt een jaar te zijn dat iets anders loopt dan ik had gepland'', verzucht Wennemars tegenover Sportweek.

Wennemars won in zijn loopbaan onder meer twee bronzen olympische medailles, zes gouden medailles op de WK afstanden en twee keer het WK sprint.

Ploegachtervolging

De publiekslieveling hoopte nog naar Vancouver te mogen voor deelname aan de ploegenachtervolging, maar schaatsbond KNSB liet weten dat Wennemars niet in aanmerking komt voor de aanwijsplek.

Als gevolg van zijn besluit zal Wennemars later deze maand niet meer van de partij zijn op het WK sprint in Japan.

Elfstedentocht

Overigens bergt Wennemars de schaatsen nog niet definitief op. Na de NK kortebaan gaat hij gewoon met de TVM-ploeg mee naar Erfurt om Sven Kramer tijdens de trainingen bij te staan in diens aanloop naar de Winterspelen. Daarnaast houdt hij zich beschikbaar voor 'Vancouver' als er zich in de Nederlandse equipe calamiteiten voordoen.

Eerder had Wennemars al duidelijk gemaakt dat hij graag de Elfstedentocht rijdt. Indien er dit seizoen marathons op natuurijs worden verreden, overweegt hij om namens de TVM-ploeg aan de start te verschijnen.