FIAMBALA - De Dakar Rally heeft in de derde etappe, van La Rioja naar Fiambala met 182 kilometer klassementsproeven en voor het eerst rul zand, nieuwe leiders gekregen.

De eerste echte beproeving in de befaamde rally, die de gemotoriseerde karavaan door Argentinië en Chili voert, zorgde al meteen voor heel grote verschillen.

Stéphane Peterhansel (auto) en Cyril Despres (motor), beiden uit Frankrijk, grepen maandag de macht en zetten de concurrentie tevens op flinke achterstand.

Peterhansel verdrong Nasser Al-Attiyah, die namens Qatar ook internationale bekendheid geniet als kleiduivenschutter, van de eerste plaats.

Sainz

De Franse coureur, die het evenement al negen keer won (motor en auto), was in zijn BMW 5 minuten en 44 seconden sneller dan de Spanjaard Carlos Sainz (VW Touareg). Al-Attiyah gaf ruim 10 minuten toe.

Tonnie van Deijne en navigator Wouter Rosegaar vormden het beste Nederlandse team. Ze loodsten hun Mitsubishi naar de zeventiende plaats, maar wel op bijna anderhalf uur van de winnaar.

Casteau

Despres loste in het motorklassement zijn landgenoot David Casteu af. De KTM-rijder won de rit met bijna 11 minuten voorsprong op de Portugees Helder Rodrigues. Casteu finishte als vierde op 12.13 en staat in de algemene rangschikking ruim 10 minuten achter.

Frans Verhoeven, die tijdens het weekeinde door aanhoudende motorpech naar de achterhoede verdween, hield zijn BMW maandag wel aan de praat en eindigde als elfde.

Zijn achterstand op de winnaar was 24.26. In het algemeen klassement doet hij door het langdurige oponthoud en de tijdstraffen niet meer serieus mee.

Tsjagin

Bij de truckers nam Vladimir Tsjagin met zijn derde dagprijs op rij een voorschot op de eindzege. De geroutineerde Rus heeft in zijn Kamaz alleen nog tegenstand van zijn landgenoot Firdaoes Kabirov te duchten en van onvoorziene omstandigheden.

De Braziliaan André de Azevedo, in een Tatra de nummer drie van het klassement, heeft al meer dan een uur achterstand.

Marcel van Vliet (Ginaf) was de beste Nederlandse vrachtwagenchauffeur. Hij arriveerde als vijfde, bijna anderhalf uur na Tsjagin. Van Vliet bleef Johan Elfrink (Mercedes) welgeteld 5 seconden voor.