UTRECHT - FC Utrecht heeft zich versterkt met Marko Maletic. Dat heeft Jan Willem van Dop maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie bekendgemaakt. De voorzitter had echter ook minder positief nieuws te melden.

Het pas 16-jarige talent Maletic, dat een Bosnische achtergrond heeft, komt met onmiddellijke ingang over van De Graafschap.

Hij stond ook in de belangstelling van onder meer Celtic en Blackburn Rovers. Maletic heeft een contract voor drie seizoenen ondertekend.

Van Dop sprak opnieuw zijn waardering uit voor het werk van de trainers Ton du Chatinier en Jan Wouters. Utrecht wil het duo langer aan zich binden en hoopt de contractverlenging binnen afzienbare tijd bekend te kunnen maken.

Rode cijfers

Sportief gezien gaat het FC Utrecht tot dusver voor de wind, maar financieel nog niet. Van Dop liet tijdens de nieuwjaarsreceptie weten ook volgend seizoen nog rode cijfers te verwachten. Pas het jaar daarna denkt hij 'break-even' te kunnen spelen en pas op de langere termijn geld over te houden.

Van Dop presenteerde een strategisch plan met als belangrijkste doelstellingen: structureel bij de bovenste acht eindigen in de eredivisie, de begroting sluitend krijgen en vervolgens substantieel verhogen.

''We zijn op de goede weg, daarvan ben ik overtuigd, maar we zijn er nog lang niet. Dit seizoen gaan we financieel met een negatief resultaat afsluiten en ook volgend seizoen staat de begroting onder druk. We moeten de komend jaren scherp op de kosten letten. Bij het sluiten van nieuwe overeenkomsten gaan we echt de rem zetten op salarissen.''

VIP's

Van Dop maande de Nederlandse voetbalbond tot zuinigheid, vooral tijdens het WK in Zuid-Afrika. ''Het kan niet zo zijn dat de KNVB het geld over de balk gooit, terwijl er clubs in financiële problemen zitten. Het gaat wel om clubgeld, óns geld.''

''Dus KNVB, doe het dit keer maar eens wat rustiger aan met het uitnodigen van VIP's, artiesten, politici en al die andere mensen die het wel leuk vinden om op kosten van de KNVB ver weg te worden gefêteerd.''