AMSTERDAM - Richard Gasquet is in Brisbane met een 6-3, 4-6, 6-4 zege op Jarkko Nieminen aan het nieuwe tennisjaar begonnen. Voor de 23-jarige Fransman is het zijn eerste zege nadat het CAS een einde maakte aan onzekerheid over zijn loopbaan.

Het arbitragehof bepaalde dat Gasquet terecht was vrijgesproken van cocaïnegebruik. Vorig jaar maart werden bij Gasquet tijdens een controle in Miami sporen van de drug gevonden.

Nadat hij door een voorlopige schorsing onder andere Roland Garros en Wimbledon had gemist werd in juli vrijgesproken omdat hij de cocaïne binnen zou hebben gekregen door een meisje te kussen. Tennisbond ITF en anti-dopingwaakhond Wada gingen in beroep. In december verwierp het CAS dat.

Leeg hoofd

"Het is goed voor me om weer met een leeg hoofd te spelen", zei een opgeluchte Gasquet na afloop van zijn zege. "Het was belangrijk dat ik ontspannen was."

Of hij door de zaak veranderd was, kon de Fransman niet zeggen. Een diepe zucht later kwam het antwoord. "Het was een ander jaar, maar ik ben geen andere speler geworden. Ik heb alleen zes maanden verloren en ik heb zeker weer ritme nodig."

Top

Doel van Gasquet, die afgelopen jaar voor het eerst in vijf seizoenen buiten de top vijftig eindigde, is om weer terug te keren aan de top. De voormalige nummer zeven van de wereld wil titels toevoegen aan zijn totaal van vijf.

"Ik heb al eerder toernooien gewonnen, dus waarom niet? Ik wil ontspannen spelen om mijn niveau te verbeteren en een nieuwe piek te bereiken."