BRISBANE - Justine Henin heeft haar officiële rentree in het profcircuit bekroond met een zege.

De Waalse won maandag, na een afwezigheid van bijna twee jaar, van de Russin Nadia Petrova in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Brisbane: 7-5 7-5.

Het waren niet haar eerste tennispartijen. De 27-jarige Henin speelde al demonstratietoernooien in Charleroi en Caïro.

De partij tegen de als tweede geplaatste Petrova, de nummer 20 van de wereldranglijst, was de eerste officiële wedstrijd in haar tweede carrière. Ze won na ruim anderhalf uur dankzij haar vertrouwde sterke punt: vechtlust.

Wimbledon

Henin was tussen 1999 en mei 2008 actief als profspeelster en boekte in die jaren vele successen. De voormalig nummer één van de wereld won 41 toernooien, waarvan zeven grand slams. Alleen Wimbledon wist Henin nog niet te winnen. In 2004 won ze in Athene de olympische titel in het enkelspel.

Kortgeleden kondigde ze haar rentree aan. In navolging van haar landgenote Kim Clijsters, die de tennissport ook maar niet kon loslaten. ''Ik heb lang op dit moment gewacht. Het was toch emotioneel. Bij aanvang van de wedstrijd leek alles zo groot: het stadion, de juichende mensen. Ik was het niet meer gewend.''

Henin tenniste sterk tegen Petrova. Haar backhand oogde af en toe nog wat roestig, maar op beslissende momenten toonde ze karakter en maakte de punten. Petrova was na afloop vol lof over de Waalse. ''Het is een andere Henin. Volgens mij speelt ze beter dan voor ze stopte.''

Wickmayer

Er was nog een opvallende Belgische tenniszege. In het Nieuw-Zeelandse Auckland won Yanina Wickmayer in de eerste ronde van de Duitse Julia Görges in twee sets: 6-3 7-5. De nummer 16 van de wereldranglijst stond sinds 5 november aan de kant vanwege een vermeende overtreding van de dopingregels.

Ze zou haar verblijfplaatsen niet goed hebben ingevuld. Half december kreeg ze van de internationale tennisfederatie ITF alsnog toestemming om te spelen.