HAMILTON - Vaak is de tweede plaats ondankbaar, maar Niels Scheuneman had dinsdag tijdens de WK wielrennen in Hamilton vrede met het zilver op de individuele tijdrit voor neo's. Slechts de Duitser Marcus Fothen was hem te snel afgeweest. "Ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik ben zeer tevreden", aldus de nuchtere renner uit Veendam.

Scheuneman (19) was een beetje onzeker toen hij na ruim dertig kilometer de finish op Main Street was gepasseerd. Hij zag er fris uit. "Maar dat komt omdat het laatste stuk bergaf is, dan recupereer je al een beetje, maar je denkt in eerste instantie: heb ik wel genoeg mijn best gedaan?" Zijn doelstellingen had hij in ieder geval bereikt: "Ik wilde die voor mij gestarte Australiër inhalen en de beste tijd op dat moment neerzetten."

Zeer tevreden

Na hem startten nog dertien renners en begon het lange wachten. Er kwam er eentje aan zijn tijd, de Duitser Marcus Fothen dus. Het verschil tussen beiden bedroeg een kleine 17 seconden. "Ik ben zeer tevreden met deze medaille", zei Scheuneman na de huldiging. "Voor hetzelfde geld hebben hier drie man een superdag en val ik naast het podium. Eigenlijk denk ik dat ik vandaag super was." De Rus Aleksandr Bespalov pakte het brons.

Scheuneman won twee jaar geleden bij de junioren al zilver op de tijdrit. Volgend jaar wordt hij prof bij het Belgische Bodysol. Het was een keuze die hem niet door iedereen bij Rabobank in dank werd afgenomen. Scheuneman werd opgeleid bij de bankploeg en maakte dit jaar deel uit van het tradeteam 3 onder leiding van Nico Verhoeven.

Argusogen

De overstap naar het Belgische tradeteam 2, nauw gelieerd aan Quick-Step waar manager Lefevere eveneens manager is, werd binnen de bankploeg met argusogen bekeken. Het past een beetje bij het zelfbewuste karakter van de Groninger, die zijn carrière zorgvuldig uitstippelt. "Volgend jaar had ik bij Rabo hetzelfde programma gereden, vaak ook weer in dienst van Thomas Dekker (tegenvallend negende) of Vastaranta. Ik krijg nu bovendien mooiere wedstrijden zonder veel druk en ik denk dat ik altijd terug kan naar Rabo. Ik heb er genoeg vrienden."

Geld geen rol

Manager Jan Raas had hem zelfs nog een contract aangeboden waardoor hij als prof voor het tradeteam 3 zou kunnen rijden, maar de aanbieding woog niet op tegen hetgeen Lefevere had geboden. "En eerlijk is eerlijk: geld speelt ook een rol."

Op een overstap naar het tradeteam 1 van Rabobank had de tweedejaars neo uit Veendam sowieso niet gerekend. "Weening en Dekkers gaan al over. Ik zou in die ploeg amper wedstrijden rijden." Scheuneman wil eigenlijk gewoon eens wat anders. Een beetje doen waar hij zin in heeft. "Bij Rabo is het toch vaak te veel sparen of mee springen. Ik zou liever wat meer aanvallen."