MADRID - Real Madrid heeft de kans laten liggen naast aartsrivaal FC Barcelona aan kop te komen in de Spaanse voetbalcompetitie.

De koploper van de Primera Division had zaterdag voor eigen publiek gelijk gespeeld (1-1) tegen Villarreal.

De Koninklijke kwam een dag later bij Osasuna niet verder dan 0-0. Door dit tegenvallende resultaat bleef de achterstand twee punten.

Van der Vaart

Rafael van der Vaart mocht bij Real opnieuw in de basis beginnen, omdat Kaká nog onvoldoende fit was bevonden.

De Nederlandse middenvelder werd in de 63e minuut naar de kant gehaald ten gunste van Karim Benzema.

De Fransman kon de beslissing ook niet forceren, net als Raul, die even later Gonzalo Higuain verving. Royston Drenthe bleef 90 minuten lang op de reservebank.

Barcelona

FC Barcelona begon de tweede helft van de competitie ook matig door in Nou Camp dure punten te laten liggen.

Pedro zette de titelverdediger, die het moest doen zonder zijn Argentijnse ster Lionel Messi (rust), al na zeven minuten op voorsprong.

In het begin van de tweede helft maakte David Fuster namens Villarreal gelijk. Daar bleef het bij.

Ibrahimovic

Trainer Josep Guardiola vond het na afloop nodig aanvaller Zlatan Ibrahimovic op diens gedrag aan te spreken. De oud-Ajacied moet zich eindelijk eens leren beheersen tegenover de scheidsrechter.

''Hij is een temperamentvolle speler, maar hij moet voorzichtig zijn, anders eindigden we de wedstrijd nog eens met tien man'', zei de coach.

Gele kaart

Ibrahimovic liet zich in het teleurstellende duel weer eens van zijn duistere kant zien. De Zweed reageerde fel op in zijn ogen arbitrale dwalingen en kreeg in de slotfase de gele kaart voor een wilde overtreding op Diego Godin.

''Hij kan niet omgaan met de beslissingen van de scheidsrechter'', stelde Guardiola nog maar eens vast. ''Ibrahimovic moet sterk zijn en dat kan hij ook, want hij is een geweldige speler.''

Valencia

Valencia handhaafde zich als derde en aanvoerder van de subtop door een zege op Espanyol: 1-0. Invaller Nikola Zigic scoorde pas in de extra tijd. Mallorca blijft het onveranderd goed doen.

Ditmaal won de club met 2-0 van Athletic Bilbao door treffers van Julio Alvarez en Aduriz in de tweede helft.

Sevilla

De vierde plaats in de rangschikking was de beloning dankzij een iets voordeliger doelsaldo dan Sevilla.

Dat verloor in Madrid met 2-1 van Atletico. Antonio Lopez maakte ver in blessuretijd de winnende goal.