LONDEN - Er staat nog altijd geen maat op Phil Taylor. De Engelsman blijft met afstand de beste darter van de wereld, die tegenstanders pas hoop geeft door afscheid te nemen. Maar waarom zou hij?

Taylor veroverde zondagavond in Londen de vijftiende wereldtitel in zijn carrière door in de finale ook de verrassend sterke Australiër Simon Whitlock op te slorpen: 7-3.

Dat deed Taylor, al lang miljonair dankzij zijn sport, bovendien in het rijkst gedoteerde toernooi ooit van de door hem zelf in het leven geroepen profbond PDC.

Er viel in het Alexandra Palace liefst een miljoen pond (ruim 1,1 miljoen euro) te verdelen. De winnaar pakte twee ton, de verslagen finalist de helft.

Whitlock

Whitlock, bijgenaamd The Wizard, had in de eerste vijf sets zicht op de vetste premie. Hij speelde in die fase erg goed, kwam met 2-1 voor, maar verloor de grote favoriet toch plotseling uit beeld.

Niet dat hij ineens zo veel slechter ging gooien, nee, Taylor gaf amper nog kansen weg en liep uit naar 6-2.

Pas in de negende set haalde 'The Power' even de voet van het gas, zodat de eindstand iets draaglijker kon worden voor de verliezer.

Van Barneveld

Raymond van Barneveld eindigde als vierde. De Hagenaar verloor in de strijd om de derde prijs van ruim 65.000 euro, met 8-10 in legs van de linkshandige Welshman Mark Webster, die verrassend sterk speelde tijdens zijn debuut in Londen.

'Barney' kreeg een cheque van ongeveer 45.000 euro. Daar kwam nog bijna 28 mille bij doordat Taylor noch Whitlock er in de eindstrijd in slaagde de toeschouwers op een 'nine-darter' te onthalen.

De beste Nederlandse darter had eerder in het toernooi een claim gelegd op die bonus door met negen pijlen 501 uit te gooien.

Lakeside

Mareno Michels is zondag in de eerste ronde van de Lakeside, het wereldkampioenschap van de dartbond BDO, uitgeschakeld.

De 25-jarige Rotterdammer verloor in Frimley Green met 1-3 van de kolossale Schot John Henderson, die als vijftiende was geplaatst.

Michels verloor de eerste set met 1-3 maar herstelde zich in de volgende. Dat niveau kon hij echter niet vasthouden. Vooral het missen van dubbels was fnuikend. Zijn opponent kon zijn favoriete 'tops' (dubbel 20) ook niet vinden, maar faalde net wat minder vaak.

Van der Wiel

Door het vroegtijdige afscheid van Michels is de Nederlandse inbreng op dit WK tot één darter gereduceerd. Alleen Willy van der Wiel ging door.

Hij verraste de Engelse routinier en oud-wereldkampioen John Walton. Joey ten Berge verloor ook meteen zijn eerste partij.

Bij de vrouwen verloor Francis Hoenselaar in de kwartfinale van Trina Gulliver. De Britse, eerste op de plaatsinglijst, won in twee sets. Hoenselaar was de enige Nederlandse deelneemster in het vrouwentoernooi.