AMSTERDAM - Raymond van Barneveld is er zaterdagavond in Londen niet in geslaagd de finale te bereiken van het wereldkampioenschap darts van de profbond PDC.

De excentrieke Australiër Simon Whitlock hield de Hagenaar in een enerverende partij uit de eindstrijd. De beslissing viel pas in de elfde en laatste set: 6-5.

Beide spelers waren volkomen aan elkaar gewaagd. Van Barneveld gooide veertien keer 180, zijn opponent van 'down under' een minder. Whitlock noteerde wel wat meer scores van boven de 100 (98 om 85).

Ook maakte de Australiër indruk door onder meer 170, 141 en 124 uit te gooien. Qua moyenne per pijl bleef hij weer wat achter bij de beste Nederlandse darter aller tijden: 32,01 tegen 32,80.

'Het voelt gek'

''Het voelt gek, want volgens mij heb ik uitgerekend nu mijn beste prestatie van de week geleverd'', reageerde Van Barneveld op de uitschakeling. ''In de voorgaande partijen kwam ik niet in de buurt van mijn beste niveau en toch verloor ik maar één set.''

Hij toonde zich een waardig 'loser'. ''Ik wens Simon alle succes in de finale. Ik ben blij voor hem. Hij heeft zijn kans uitstekend gepakt.''

Derde plaats

'Barney', die in de laatste set naliet een voorsprong van 2-1 te nemen en prompt met 1-3 verloor, treedt zondag in de strijd om de derde plaats (best of 19 legs) aan tegen de verliezer van het duel tussen de Engelse favoriet Phil Taylor en de verrassende Welshman Mark Webster, die Co Stompé in de kwartfinale uitschakelde.

Inzet is een prijs van 60.000 pond (ruim 65.000 euro). De nummer vier gaan met 45 mille in euro's naar huis.