HAMILTON - Een voormalig hockeyster en een ex-schaatsster veroverden dinsdag op de openingsdag van de WK wielrennen in het Canadese Hamilton de eerste medailles voor Nederland. Achter de ongenaakbare Duitse Bianca Knöpfle was er zilver voor Loes Markerink en brons voor Iris Slappendel.

Er was verbazing alom, ook bij bondscoach Egon van Kessel. Niet dat hij geen vertrouwen had in zijn rensters, maar door het ontbreken van internationale wedstrijden voor juniorvrouwen ontbreekt immer een ijkpunt. Noch Markerink (17) noch Slappendel (18) kenden winnares Knöpfle, afkomstig uit het Zwarte Woud en goed voor een tijd van 22.17 over de ruim 15 kilometer. Markerink was iets meer dan 16 seconden minder snel, Slappendel verloor ruim een halve minuut.

Minder ervaren

Van Markerink werd vooraf nog het meest verwacht. "Zij heeft ook bij dameswedstrijden goede dingen laten zien", wist Van Kessel. De Nederlands kampioene tijdrijden in haar categorie werd twee keer achtste in wedstrijden tussen de vrouwen. Slappendel is minder ervaren. "Ze komt uit het schaatsen, technisch is het allemaal niet best, maar daar wordt aan gewerkt."

Markerink kan in de wielersport haar energie kwijt. De PABO-studente uit Raalte hockeyde eerst, maar zag haar teamgenoten vooral uitkijken naar bier en jongens. "Ik was veel fanatieker, bovendien hebben mijn ouders altijd gefietst." Volgend jaar stapt ze over naar de vrouwencategorie, waarschijnlijk wordt öme haar ploeg. Slappendel, afkomstig uit Ouderkerk aan de IJssel, tekende al bij Ondernemers van Nature. Haar studie industrieel product ontwerpen blijft daarnaast belangrijk. "Want om met wielrennen je geld te verdienen moet je wel heel goed zijn."