CORDOBA - De Franse motorcoureur David Casteu en de Spaanse autopiloot Joan 'Nani' Roma waren zaterdag de grote winnaars op de eerste dag van de Dakar Rally.

De Nederlander Frans Verhoeven had pech. Verhoeven, vorig jaar winnaar van twee etappes en achtste in het eindklassement bij de motoren, kreeg technische problemen met zijn BMW en verloor meer dan een half uur op Casteu.

Beste Nederlander bij de motoren was Henk Knuiman. De KTM-rijder finishte in Cordoba een kleine acht minuten na de winnaar als zeventiende.

Overstromingen

De eerste rit moest worden ingekort vanwege overstromingen. De motoren legden 168 kilometer af in plaats van de geplande 219. Casteu arriveerde als eerste in Cordoba op zijn Sherco. Hij bleef zijn landgenoot Cyril Despres net voor. Derde werd de Spanjaard Marc Coma, de winnaar van vorig jaar.

De auto's moesten na de aanpassingen in het eerste deel 199 kilometer afleggen. Joan 'Nani' Roma deed dat het snelst in zijn BMW voor zijn landgenoot Carlos Sainz.

De Fransman Stéphane Peterhansel werd derde. Roma won de Dakar Rally al in 2004, toen als motorrijder. Hij nam een voorsprong van 2 minuten en 7 seconden op Sainz. Recordwinnaar Stéphane Peterhansel - de Fransman won zes keer de rally op de motor, drie keer in een auto - finishte als derde.

Truckers

Bij de truckers was de Rus Vladimir Tsjagin de beste in de openingsrit. Hij legde de klassementsproeven in zijn Kamaz bijna een halve minuut sneller af dan de Tsjech Ales Loprais. Deze zat aan het stuur van een Tatra.

Tsjagins landgenoot Firdaus Kabirov, eveneens in een Kamaz, finishte op 4.00 als derde. Marcel van Vliet (Ginaf) was de beste Nederlander. Met zijn bijrijders Herman Vaanholt en Gerard van Veenendaal bereikte hij Cordoba als zesde, 11.25 na de winnaar.

Eerste etappe Dakar Rally