ARNHEM - Henk Gemser heeft zaterdag de voorlopige Nederlandse ploeg voor de Olympische Spelen in Vancouver in handen gekregen.

Voorzitter Erica Terpstra van sportkoepel NOCNSF droeg de groep schaatsers, bobsleeërs, shorttrackers en een snowboardster officieel over aan de chef de mission van de Winterspelen.

Het vaderlandse keurkorps dat op Papendal de nieuwe olympische pakken aantrok bestaat momenteel uit 29 sporters, een aantal dat de komende weken nog zal groeien.

Teamoverdracht

De Winterspelen in Vancouver starten op 12 februari. De teamoverdracht op zaterdag, 41 dagen voor de opening in Canada, vormde het startsein van het olympisch gebeuren voor de sporters en begeleiders.

De gekwalificeerde sporters en hun begeleiders kregen op Papendal de officiële Vancouver-kledij (sport- en vrijetijdskleding, basiskleuren zwart en oranje) uitgereikt.

Getal

''Niet alleen het presteren is belangrijk, maar ook het presenteren'', legde Terpstra nog eens uit dat het voor de sporters een voorrecht is namens hun land op de Spelen te staan.

Zowel Terpstra als Gemser wilde geen voorspelling doen betreffende het aantal medailles. ''Dat is de goden verzoeken'', meende Terpstra. ''Het is aan de sporters en coaches te duiden hoe hun kansen liggen'', voegde Gemser toe. ''Ik kom dus niet met een getal.''