ARNHEM - Voorzitter Erica Terpstra van sportkoepel NOCNSF draagt zaterdagmiddag op Hotel- en Congrescentrum Papendal de al gekwalificeerde sporters voor de Winterspelen van Vancouver over aan chef de mission Henk Gemser.

Vanaf dat moment is er officieel sprake van het Nederlands Olympisch Team.

De Olympische Spelen zelf starten op 12 februari in de Canadese stad en omstreken.

De groep die aan Gemser wordt overgedragen bestaat momenteel uit veertien schaatsers, acht bobsleeërs (inclusief reserves), zes shorttrackers en één snowboardster, maar is nog niet compleet.

Eind januari vindt er in Nederland nog een tweede olympisch kwalifiticatietoernooi voor de schaatsers plaats. De huidige groep van veertien zal nog groeien tot twintig, het maximale aantal schaatsers dat Nederland in Vancouver kan inschrijven.

Startbewijzen

Daarnaast kan ook het aantal shorttrackers en snowboarders nog groeien. De shorttrackers proberen eind januari in Dresden bij de Europese kampioenschappen nog individuele startbewijzen voor Vancouver af te dwingen, terwijl de snowboarders de komende weken op diverse onderdelen tijdens wereldbekerwedstrijden op jacht gaan naar een olympisch ticket.

Biatleet Herbert Cool en skeletonner Peter van Wees hopen eveneens nog een startbewijs voor Vancouver binnen te halen. Gezien hun prestaties in de afgelopen jaren zal dat een hele zware klus worden.