LONDEN - Raymond van Barneveld heeft vrijdagavond in Londen de halve eindstrijd bereikt van het wereldkampioenschap darts van de profbond PDC.

Baxter was geen schim van de darter die het publiek te zien kreeg in eerdere partijen. Dat was voor een deel ook de verdienste van Van Barneveld, die naarmate het toernooi vordert steeds beter in vorm komt.

Dat demonstreerde hij al meteen in de eerste leg door 85 uit te gooien met bullseye als besluit. Hij zou de volgende zes legs ook winnen, in regelmatig imponerende stijl. Baxter had alleen in de vijfde set (3-2) uitzicht op een langer verblijf op het podium.

Whitlock

''Ik had het daar vandaag veel beter naar mijn zin. In de vorige partij voelde ik me niet lekker, niet op mijn gemak'', lichtte Van Barneveld toe. Hij treedt zaterdag aan tegen de verrassend sterke Australiër Simon Whitlock.

''Ik ken hem al vele jaren. Een fantastische jongen. Hij heeft mij en Phil Taylor al eens verslagen in de International Darts League. Voor mij is het dus geen verrassing hem hier zo goed bezig te zien.''

Door zijn plek bij de beste vier is 'Barney' in elk geval al zeker van 40.000 pond (45.000 euro) aan prijzengeld. Daar komt nog 25.000 pond bij als er verder niemand meer in slaagt een leg uit te gooien met slechts negen pijlen. Van Barneveld trakteerde zijn fans eerder in het toernooi al op een 'nine-darter'', zijn tweede tijdens een WK.