BUENOS AIRES - De Dakar Rally is vrijdagmiddag officieel begonnen in Buenos Aires. Het vertrekpunt was bij de obelisk op de beroemde Avenida 9 de Julio in het centrum van de Argentijnse hoofdstad.

De lokale held Alejandro Patronelli, met startnummer 277, mocht als eerste wegrijden op zijn vierwielige motor.

De karavaan van 151 motoren, 25 quads, 52 vrachtwagens en 134 auto's zette koers naar de stad Colon, 317 kilometer het binnenland in.

Eerste uitvaller

Tijdens deze etappe stonden er nog geen klassementsproeven op het programma. De deelnemers hoefden zich niet te haasten om voor donker binnen te zijn. De Argentijn Javier Pizzolito was niettemin de eerste uitvaller. Zijn motor vloog vlak voor de start, waarschijnlijk door kortsluiting, in brand en raakte onherstelbaar beschadigd.

Het echte werk begint zaterdag voor onder anderen Jan Lammers, die debuteert aan het stuur van een Ginaf-truck, en motorcoureur Frans Verhoeven, die vorig jaar twee ritten won, op weg naar Cordoba (684 km).

De rally door Argentinië en Chili is 9000 kilometer lang. Titelverdediger is de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers. Hij rijdt opnieuw in een VW Touareg met een 300 pk sterke dieselmotor.

Volkswagen, in Buenos Aires vertegenwoordigd door voormalig formule 1-coureur Hans-Joachim Stuck, heeft veel werk gemaakt van het evenement. De Duitse fabrikant presenteert als volgauto de eerste zelfontwikkelde pick-up, de Amarok. Deze terreinwagen wordt in Argentinië gemaakt.