MELBOURNE - Martina Hingis heeft de eerste prijs van deze Australian Open binnen. De finaliste in het enkeltoernooi won met Anna Koernikova de eindstrijd van het dubbel.

De 'Spice Girls' versloegen de Slowaakse Daniela Hantuchova en de Spaanse Arantxa Sanchez-Vicario met 6-2 6-7 6-1. Hingis speelt zaterdag in haar tweede finale tegen de Amerikaanse titelverdedigster Jennifer Capriati.

In het gemengd dubbel slaagde Caroline Vis er niet in de eindstrijd te bereiken. De laatste Nederlandse deelnemer in Melbourne verloor met haar Australische partner Michael Hill met -6 6-4 7-6 van het Argentijnse duo Gaston Etlis en Paola Suarez. Vis haalde in het gemengd dubbel één keer eerder de finale op een grandslamtoernooi met Paul Haarhuis in 1991 op Roland Garros.

Hingis en Koernikova wonnen 240.000 euro met de titel. Het was de vierde keer dat Hingis de dubbel in Melbourne won, waarvan twee maal met Koernikova. "We willen onze fans bedanken die naar ons zijn komen kijken en ons hebben aangemoedigd", zei de populaire Russische, die nog altijd wacht op haar eerste succes in het enkelspel. "Dit was ons derde Grand Slam samen en we hebben er twee gewonnen. Het gaat goed samen. Ik wens Martina heel veel succes voor zaterdag."

De vooruitzichten zijn goed voor Hingis. In de drie jaar dat ze het enkeltoernooi in Melbourne won was ze ook succesvol in het dubbel. In 1999 zegevierde ze ook met Koernikova. In 1997 speelde ze met Natasha Zvereva en in 1998 met Mirjana Lucic.

/DOSSIERAustralian Open