AMSTERDAM - Topdarter Raymond van Barneveld heeft maandagavond met een zeldzame prestatie de derde ronde bereikt van het wereldkampioenschap darts van de profbond PDC. De voormalige postbode uit Den Haag versloeg de Noord-Ier Brendan Dolan met 4-0.

Dat deed de veelvoudige wereldkampioen mede dankzij een zogenoemde 'negendarter', de snelst mogelijke manier om een 'leg' uit te gooien.

Van Barneveld was in Alexandra Palace in Londen opvallend genoeg niet in grootse vorm tijdens zijn duel met de traag spelende Dolan. Maar in de eerste leg van de derde set liet hij toch even zien waarom hij nog steeds tot de beste darters van de wereld behoort.

'Barney' gooide onverstoorbaar de felbegeerde serie van negen pijlen, zijn tweede negendarter bij dit WK. Vorig jaar verrichtte Van Barneveld tegen zijn landgenoot Jelle Klaasen hetzelfde kunststukje.

Voorlopig kan de Hagenaar rekenen op een extra premie van 20.000 euro. Hij moet hopen dat niemand bij dit toernooi eveneens een negendarter gooit. Anders zal hij zijn bonus met de andere gelukkige(n) moeten delen.

Van Barneveld, als tweede geplaatst, speelt woensdag in de derde ronde tegen Kevin Painter. De Engelsman schakelde maandag Vincent van der Voort in een spannende partij uit: 4-3.

Ook Co Stompé heeft zich voor de derde ronde geplaatst. Michael van Gerwen gooit dinsdag in de tweede ronde tegen de Engelsman James Wade.