HEERENVEEN - Ireen Wüst is tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf goed op dreef. Winst op de 1.500 en de 3.000 meter zorgt ervoor dat de Brabantse haar tas voor Vancouver kan gaan pakken.

Toch heeft de regerend olympisch kampioene op de drie kilometer iets om zich zorgen te maken.

De ploegenachtervolging is de laatste jaren voor Wüst een hoofddoel geweest, maar door de tegenvallende prestatie van Renate Groenewold is het de vraag wie Nederland op de Spelen gaat vertegenwoordigen.

Back-up

"Ik zit zeker in Vancouver en Diane (Valkenburg - red.) zo te zien ook. Maar ja: met zijn tweeën kan je geen achtervolging rijden", analyseerde Wüst nuchter. "Je hebt er toch echt minimaal drie nodig en idealiter gaan er vier mee, dan heb je er nog één als back-up en kunnen de beste schaatssters rijden."

Groenewold heeft dankzij de reglementen van de KNSB ondanks haar negende plaats alsnog uitzicht op deelname aan de Spelen.

Op de 'geschoonde lijst' is zij immers als derde geëindigd en legt zij beslag op de laatste plek in de aanwijsvolgorde van de veel besproken prestatiematrix. Daarmee zou zij de broodnodige derde rijdster op de discipline kunnen worden.

Aanwijsplek

Daarnaast heeft de schaatsbond na het kwalificatietoernooi ook nog een aanwijsplek in de hand voor een schaatsster die zich niet op het OKT heeft weten te kwalificeren. Wüst is duidelijk in wat er volgens haar met die plaats moet gebeuren.

"De ploegenachtervolging is een discipline waarop Nederland een reële medaillekans heeft. De KNSB moet die aanwijsplek gebruiken om de ploeg te versterken."

De Brabantse rijdster van TVM liet daarbij meteen de naam van ploeggenote Van Deutekom vallen. "Paulien is natuurlijk mijn maatje, dus het zou fijn zijn om haar erbij te hebben. Zij liet in Salt Lake City ook zien dat zij het onderdeel goed aankan."