Om beurten verdedigen Feyenoorder Jurryt van de Vooren en Ajacied Menno Pot de eer van hun club in de columntwist ‘De Klassieker’. Jurryt is de enige Nederlander die ooit afstudeerde op Feyenoord. Menno schreef de eerste Nederlandse roman (Vak 127) met fanatieke Ajax-supporters in de hoofdrol.

Beste Menno,

Aan het einde van dit decennium hebben Ajax en Feyenoord weinig om op terug te kijken. Ons hoogtepunt was het winnen van de UEFA Cup en dat was het eigenlijk ook. Wanneer won Ajax voor het laatst iets op internationaal niveau? Die slag hebben wij in ieder geval gewonnen.

Maar goed, in eigen land hebben jullie het aanzienlijk beter gedaan dan wij. In dit hele decennium is er door ons geen enkele landstitel gewonnen! Niet dat ik daarvan uit mijn ritme raak, want Feyenoord heeft het wel eens slechter gedaan.

Tussen 1940 en 1961 werd er namelijk he-le-maal niets gewonnen - zelfs geen KNVB-beker. Eigenlijk gaat het in Rotterdam dus best goed, want in het laatste decennium werd er naast een UEFA Cup ook een KNVB-beker in de schatkamer bijgezet.

Een succesvol seizoen voor Feyenoord is hetzelfde als het rijden van de Elfstedentocht: we moeten dat verhaal in een speelfilm gieten om die herinnering levend te houden. Feyenoorders zijn in feite de Elfstedenliefhebbers van het voetbal: aan het eind van opnieuw een teleurstellend jaar weten we zeker dat het volgend jaar wél gaat lukken.

Jaaroverzichten

Vanwege het uitblijven van succes heb ik het ritueel ontwikkeld om niet meer te kijken naar het jaaroverzicht van Studio Sport. Ik laat me in mijn vrije dagen toch niet kwellen met het herbeleven van een kampioenschap van een andere club?

En ik weet zeker, Menno, dat dit ritueel bij Ajacieden inmiddels ook bekend is. Jullie hebben de laatste jaren nóg minder hoogtepunten gezien dan wij. Of hebben jullie uit armoede inmiddels de glorieuze zege op wat godvrezende zatermiddagamateurs uit Wezep toegevoegd aan de clubcanon van Ajax-successen? Het zou zo maar kunnen, want honger maakt rauwe bonen zoet.

Eigenlijk zou het me verbazen als jij je nog kan herinneren waar Ajax zijn feestjes ook alweer vierde – zo lang is het alweer geleden. En ik denk niet dat daarin verandering komt. Laat ik het zo zeggen: als Ajax zijn volgende prijs wint, kun jij via de Noord-Zuidlijn naar het huldigingsfeestje, want die rijdt tegen die tijd al een jaartje of drie. Of denk jij serieus dat jullie voor 2028 nog iets winnen?

Nieuwjaarsreceptie

Aan de andere kant betwijfel ik of Feyenoord zijn volgende landstitel kan vieren voordat de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rotterdam is geweest. Want het eerste gevaar loert alweer: de nieuwjaarsreceptie.

Weet je nog hoe dat precies een jaar geleden ging in Rotterdam-Zuid? Toen kostte die bijeenkomst nog de kop van Gertjan Verbeek en brak een oproer uit van ongekend niveau. Nieuwjaarsrecepties zijn nu eenmaal gevaarlijk, omdat te veel mensen in een te kleine ruimte te veel gratis drank krijgen. Feyenoord zou er daarom goed aan doen om de komende receptie om negen uur in de ochtend te houden, waarbij er alleen karnemelk en kamillethee wordt geschonken.

Maar eigenlijk zeur ik. Er wordt nu zelfs weer een Elfstedentocht voorspeld, dus dan kan Feyenoord ook wel weer eens een landstitel winnen. Ik verheug me nu al op het jaaroverzicht van 2010!

Tot op de Coolsingel,

Jurryt