HEERENVEEN - Schaatser Jacques de Koning kan deelname aan de Olympische Spelen van Vancouver vergeten.

De rijder van de Hofmeier-ploeg heeft zich zaterdag afgemeld voor het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen, waar de startbewijzen worden verdeeld. De Koning heeft dusdanig last van geïrriteerde luchtwegen dat het onmogelijk is om de komende dagen een topprestatie te leveren.

De Koning, die in 2008 zilver won op de NK sprint, heeft al enige tijd last van bronchitis. Omdat er geen verbetering optrad, besloot de begeleidingsstaf van Hofmeier om hem af te melden voor het OKT.

Toekomst

''Wat dit voor zijn toekomst betekent, daar kan ik niks over zeggen'', reageerde trainer Jan van Veen. ''Maar hij rijdt in elk geval het kwalificatietoernooi niet.''

Omdat de schaatser nog niet aan de kwalificatie-eisen van sportkoepel NOCNSF had voldaan, krijgt hij ook geen tweede kans bij het OKT 2, dat eind januari plaatsvindt. Daardoor is deelname aan de Winterspelen verkeken.

Verweij

Bij de TVM-ploeg maakt men zich zorgen over de deelname van Koen Verweij. De jonge schaatser is grieperig en kan mogelijk zondag niet starten op de 5000 meter.

Verweij heeft wel aan de eisen van NOCNSF voldaan en heeft bij afmelding recht op deelname aan het OKT 2.

Indien zijn gezondheid zaterdagnacht verbetert, zal hij desondanks overwegen te starten op de vijf kilometer. Mede omdat hij met een goed optreden in Thialf ook deelname aan het EK allround kan veiligstellen. De TVM-formatie zal enkele uren voor de start beslissen of Verweij in actie komt.

Bruintjes

Natasja Bruintjes meldde zich af voor de 1500 meter, terwijl Marja Vis afzag van deelname aan de drie en vijf kilometer.

Het olympisch kwalificatietoernooi begint zondag en duurt tot en met woensdag.