HEERENVEEN - De mannelijke specialisten op de 500 meter kunnen zich tijdens het komende olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen geen enkele misstap veroorloven.

Mochten de komende dagen meer dan tien schaatsers zich kwalificeren voor de Winterspelen van Vancouver dan zijn de mannen van de korte adem de eerste slachtoffers.

Dat blijkt uit de zogenoemde prestatiematrix die schaatsbond KNSB ontwikkelde.

Maximum

Omdat het internationaal olympisch comité IOC per land maximaal tien schaatsers toelaat op de Spelen, introduceerde de KNSB een rekenkundig model waarmee kan worden bepaald op welke afstand Nederland de minste kans heeft op een medaille.

Op basis van de resultaten van het afgelopen anderhalf jaar blijkt dat Oranje statistisch gezien op de 500 meter de minste kans heeft op olympisch succes. Daarom verliezen de schaatsers die bij het OKT vierde en derde worden op de kortste afstand als eerst hun olympisch startbewijs.

Dit is slecht nieuws voor erkende specialisten als Ronald Mulder en Jan Smeekens, die zondag in Thialf geen enkel foutje mogen maken.

Nummer twee

In het geval dat veertien verschillende schaatsers een deelnamebewijs voor Vancouver veroveren, zou zelfs de nummer twee op de 500 meter geslachtofferd worden (na de nummer vier op de 1500 meter).

Mulder en Smeekens eindigden dit wereldbekerseizoen beiden één keer op het podium en zijn daarom zeker niet kansloos voor olympische glorie. Toch wordt hun route naar de Canadese stad door deze prestatiematrix een stuk lastiger.

Kramer

Voorafgaande aan het OKT is alleen Sven Kramer (op de vijf en tien kilometer) verzekerd van een olympisch startbewijs.

Bij de mannen zijn daarnaast de top drie op de 1000 meter, de beste twee op de 1500 en 10.000 meter en de winnaar van de vijf kilometer zeker van deelname aan de Winterspelen. Mits deze rijders al aan de kwalificatienormen van de sportkoepel NOCNSF hebben voldaan.

Bij de vrouwen worden sowieso alle plekken op de 1000 meter opgevuld, net als drie plekken op de 500 meter en twee posities op de 1500 meter. Daarna wordt aan de hand van de prestatiematrix bepaald hoe het maximale aantal van tien schaats(st)ers wordt bereikt.

Het olympisch kwalificatietoernooi begint zondag en duurt tot en met woensdag.

Bekijk de video