AMSTERDAM - Het was het duel waar in Amerika al een week naar uitgekeken werd. In Los Angeles moesten de Lakers van Kobe Bryant het op eerste kerstdag opnemen tegen de Cavaliers van Lebron James.

De ploeg uit Cleveland bleef in Californië magistraal overeind en kon aan het eind van de avond met een 102-87 overwinning huiswaarts keren. Voor de Lakers was het de eerste nederlaag na elf opeenvolgende thuisoverwinningen.

Het thuispubliek kon de wanprestatie van de eigen ploeg niet waarderen en besloot de spelers vier minuten voor tijd te trakteren op een fluitconcert. Daarmee werd de terugkeer van Shaquille O'Neal in Los Angeles, waar hij met de Lakers drie keer de NBA won, enigszins ontsierd.

Verschil

De Cavaliers maakte onder leiding van James het verschil in het tweede kwart door vlak voor de rust negentien punten uit te lopen op de Lakers. Die riante voorsprong kwam in de rest van het duel niet meer in gevaar.

De grote man voor de Cavaliers bleek uiteindelijk niet James of O'Neal te zijn. Spelverdeler Maurice Williams was met 28 punten de topscorer aan de kant van de ploeg uit Cleveland. Bryant tekende voor 35 punten.

Pluim

Na afloop kreeg Williams een flinke pluim van Lebron James. "Hij was zeer sterk en gooide vlot zijn driepunters."

"Het was geen boodschap voor de Lakers, het was een boodschap voor onszelf. We weten nu dat we de beste ploeg uit de NBA aankunnen", analyseerde James.

Verbijsterd

Lakers-coach Phil Jackson was verbijsterd over het gedrag van de fans, die naast het fluitconcert ook flessen water en andere voorwerpen op het veld gooiden.

''Ik heb onze fans nog nooit zo meegemaakt'', verklaarde hij. ''De scheidsrechters floten niet goed, ons spel was ook niet best. Het zal er allemaal mee te maken hebben gehad.''