AMSTERDAM - Henk Kesler draagt donderdag in VI een mogelijke oplossing aan om 'belchinezen' te weren uit Nederlandse stadions. De directeur betaald voetbal van de KNVB overweegt een algeheel belverbod.

FC Eindhoven en FC Oss raakten recent in opspraak omdat er bij hen Chinezen, die allerlei informatie doorbellen, op de tribunes waren gesignaleerd. De KNVB wil gokken op wedstrijden tegengaan om schijn van omkoping te voorkomen.

Kesler: "Het is lastig om mensen niet toe te laten, want het is juridisch niet houdbaar puur bellende Chinezen te weren. In plaats van standaardvoorwaarden kunnen clubs wel in hun huisregels opnemen dat er niet gebeld mag worden."

Bordje

De bondsbestuurder wijst erop dat bellen op de golfbaan bijvoorbeeld ook niet is toegestaan. "Hang een bordje op: verboden te bellen. Via huisregels verzoeken telefoons uit te schakelen, dat mag."

De KNVB heeft inmiddels de nodige maatregelen genomen en laat tijdens wedstrijden in kaart brengen waar en door wie wordt getelefoneerd. "We sluiten nergens onze ogen voor, als KNVB zitten we bovenop de ontwikkelingen."