ENSCHEDE - FC Twente strijdt ook na de winterstop nog om drie prijzen. De koploper van de eredivisie plaatste zich woensdag probleemloos voor de kwartfinales van de KNVB-beker.

FC Twente was in eigen stadion duidelijk te sterk voor Helmond Sport: 3-0. Vorige week slaagde de ploeg uit Enschede ook Europees te overwinteren.

Trainer Steve McClaren kon woensdag niet beschikken over de geblesseerde aanvaller Blaise N'Kufo en de zieke verdediger Ronnie Stam. De Engelse oefenmeester gunde bovendien doelman Sander Boschker een dagje rust.

Testen

Het duel met Helmond Sport bood McClaren een goede kans om een paar spelers te testen met het oog op een zware tweede helft van het seizoen.

De plaats van Boschker werd ingenomen door de Bulgaar Nikolay Mihaylov. Luuk de Jong mocht het bij de afwezigheid van N'Kufo in de spits proberen. Op het middenveld was er plek ingeruimd voor de Irakees Nashat Akram en Dario Vujicevic uit Bosnië-Herzegovina.

De Jong

De Tukkers kwamen in deze onwennige formatie moeilijk op gang. Pas na ruim een half uur kwam de wedstrijd tot leven. De Jong raakte na een goede actie de paal.

Even later was het wel raak voor de jonge spits. Na een slimme pass van Bryan Ruiz schoot De Jong de bal overtuigend in: 1-0.

Ruiz

Ook na rust startte Twente stroef. Miroslav Stoch kwam na ruim een uur spelen in de buurt van de tweede treffer, maar de paal stond in de weg. Een paar minuten later waren de bezoekers zowaar even gevaarlijk.

Aanvoerder Ilja van Leerdam raakte de lat. In de slotfase was Ruiz weer eens trefzeker met een prachtige stift. Het slotakkoord was voor De Jong die met een kopbal zijn tweede doelpunt maakte: 3-0.

Door de zege blijft Twente kans houden op revanche in het bekertoernooi. Afgelopen seizoen nam sc Heerenveen in de eindstrijd de strafschoppen iets beter.